Printaj ovu stranu
petak, 13 Septembar 2013 11:32

Komesaru oduzeli auto

Službenici odjela za graničnu kontrolu Uprave za granicu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske nedavno su na graničnom prijelazu iz BiH zaustavili, kontrolisali, a potom zaplijenili «Golfa IV».  Bilo bi to samo «jedno od» uspješnih otkrivenih vozila koja su ranije ukrdena negdje u Evropi ili je njihova dokumentacija falsifikovana, da se za upravljačem nije nalazio Fahrudin Bečirović, policijski komesar MUP-a Zeničko – dobojskog kantona»

 

- Graničari bili šokirani, baš kao i Bečirović, koji tog «golfa» vozi sedam godina i uredno ga registruje svake godine. Da stvar bude gora, kupio ga je od dugogodišnjeg prijatelja Avde Delibašića, kakanjskog privrednika, čije dijete je tog «golfa» vozilo dvije godine, kaže naš izvor. Kako se moglo dogoditi da vozilo gotovo deceniju uredno bude registrovano, a da ga na kraju otkrije hrvatska policija, nikome nije jasno, tim prije što je Bečirović i ranije sa njim izlazio iz BiH. 

 

- Nažalost, oštećeni smo i ja, i čovjek od kojega sam ja kupio vozilo. I ko zna još ko. Sad su u toku provjere, jer podatak o nepravilnosti broja šasije ili nekoj nelogičnosti do tada nikome nije bio poznat i pored provjera, kazao nam je Bečirović.  Sporno vozilo je, prema dostupnoj dokumentaciji  2002. registrovano u Švajcarskoj, a krajem naredne godine ga je kupila neimenovana auto-kuća iz Prnjavora, u kojoj ga kupuje Delibašić. Nakon dvije godine korištenja u krugu porodice, 2006. ga prodaje Bečiroviću.  Komesar Bečirović kaže da u ovom trenu ne zna gdje i šta je «konkretan problem» sa vozilom, to jest da li su podaci na njemu «prekucavani» nakon što je negdje ukraden ili se jednostavno svi podaci «ne poklapaju». 

 

- Šteta je nanesena i meni i drugim ljudima i ona se ne može lako popraviti. Nažalost, svjestan sam da sistem onog što mi kao policija i tehnički pregledi provjerimo očigledno nedovoljan, a nemoguće je da svako vozilo zasebno pregledaju vještaci, to bi bio posao unedogled, kaže Bečirović. 

 

Kako saznajemo, njemački Volkswagen je Interpolu prijavio «krađu» nekoliko stotina vozila, koja su početkom rata ostala u TAS-ovim pogonima u Vogošći i drugim dijelovima BiH. Uglavnom se radi o tada «najmodernijim» «golfovima» treće generacije, ali i vozilima Polo, Pasat... Vozila su Bosanski Srbi odvukli zajedno sa većinom mašina iz pogona na početku rata ili prije reintegracije Vogošće 1995. godine.  Sada, 20 godina kasnije polovni «golfovi» koji su «prošli nekoliko ruku» na udaru su istražitelja iz Evrope, a jedino će biti oštećeni pošteni kupci. 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)