28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 06 Septembar 2013 03:46

Policija uoči današnje utakmice

U  Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ponovo je održan sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju nogometne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Slovačke, koja će se odigrati danas na stadionu Bilino polje u Zenici.

 

Na održanom sastanku, u uvodnom obraćanju načelnik Sektora uniformisane policije  Semir Šut je ukazao na značaj poduzimanja završnih aktivnosti u postupanju i preduzimanju mjera i radnji iz Plana obezbjeđenja navedene utakmice, te finalizacije svih priprema i provjera koje se poduzimaju u okviru  operativnog, saobraćajnog, fizičkog i KDZ obezbjeđenja. 

 

Nakon detaljnog informisanja svih članova Štaba sa svim pojedinačnim obavezama i zadacima, konkretnim zaduženjima policijskih službenika i timova, tačnim pozicijama svih angažovanih službenika, rasporedu snaga, sredstava veze, opreme i materijalno-tehničkih sredstava, izdate su određene naredbe i zaduženja nosiocima zadataka, u kontekstu daljeg postupanja po Planu obezbjeđenja.  

 

U nastavku su naglašene aktivnosti koje se poduzimaju na lokalitetu stadiona Bilino polje, u smislu vršenja priprema na postavljanju zaštitinih ograda, te su u tom kontekstu stanarima i građanima, koji žive u stambenim objektima u neposrednoj blizi stadiona, izdate naredbe u formi pismenih obavijesti, kojim su informisani da su obavezni da dana 05.09.2013. godine, do 10,00 sati, izmjeste svoja vozila sa parking prostora na lokalitetu sjeverne i istočne strane stadiona “Bilino polje”, obzirom da će se pomenuti lokalitet fizički ograditi i obezbjediti. Takođe su obaviješteni da će u slučaju da ne izmjeste svoja vozila, ista biti izmještena specijalnim vozilom “Pauk”, o trošku vlasnika vozila. 

 

Građani su takođe pozvani da obrate pažnju na kretanje i zadržavanje sumnjivih lica, odnosno lica koja nisu stanari zgrada, u haustorima, stubištima, zajedničkim prostorijama, terasama, krovovima zgrada i drugim  prostorima, te da obrate pažnju na odlaganje nepoznatih paketa i predmeta na gore pomenuta mjesta. Ukazano je i na obavezu vlasnika i korisnika stanova da svoje ponašanje i ponašanje drugih lica kojim dopuste ulazak u stan, usklade sa važećim zakonskim propisima i pravilima kućnog reda, kako sami ne bi snosili posljedice za neprimjereno i nezakonito ponašanje, kao što su korištenje pirotehničkih sredstava, bacanje raznih predmeta, korištenje laserskih svjetala i dr.. 

 

Takođe je konstatovano da će na dan održavanja utakmice, navedeni lokalitet, parking prostori, prostori ispred i iza zgrada, kao i dijelovi zgrada, biti pokriveni video nadzorom, u cilju zapažanja i lociranja počinilaca svih gore navedenih nezakonitih radnji, te će biti osigurano prisustvo policijskih službenika na svim navedenim lokacijama. 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA