29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 12 Avgust 2013 21:14

Preminuo osuđenik u KPZ

Sarajlija Dženan Džaka, koji je u Kazneno-popravnom zavodu - zatvorenog tipa Zenica izdržavao 14-godišnju robiju, preminuo je u nedjelju naveče u Kantonalnoj bolnici Zenica.

On je u zeničku bolnicu primljen 5. avgusta kasno poslijepodne sa povredama lobanje opasnim po život, zadobijenim u KPZ Zenica i od tada su se za njegov život borili ljekari Odjela intenzivne njege hirurškog šoka KB Zenica. Vijest o smrti osuđenika Džake juče nam je potvrdio Hidajet Jabandžić, direktor KPZ Zenica.

 

"Osuđenik Džaka je preminuo u nedjelju u 21.10 i ustanova će učiniti sve da porodici pomogne u vezi s njegovim posljednjim ispraćajem", kaže Jabandžić.

Nakon što je Džaka primljen u bolnicu, pričalo se kako je osuđenik povrede zadobio prilikom pada, međutim, sve su glasnije priče o tome kako je on pretučen.

"U toku je istraga u vezi s ovim slučajem, koja će utvrditi pod kojim je okolnostima osuđenik povrijedio glavu", kazao nam je Jabandžić.

 

Odmah po povređivanju Dženana Džake, iz KPZ Zenica obavijestili su MUP ZDK, čiji su se istražitelji, kako saznajemo, aktivno uključili u ovaj slučaj. U istragu se uključilo i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Prema informacijama kojima istražitelji raspolažu, u prostoriji sa Dženanom Džakom su bila još dva osuđenika, te se istražuje da li je eventualno bilo sukoba između njih ili se možda radilo o iznenadnom napadu.

 

Džaka je u KPZ Zenica izdržavao kaznu zatvora od 14 godina i tri mjeseca koju mu je izrekao Vrhovni sud FBiH zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži, koje je počinio pucajući u njega s dva metka iz pištolja. Kaznu je počeo izdržavati 11. marta 2001. godine, ali je s grupom od devet osuđenika u martu 2009. godine pobjegao iz zatvora poluotvorenog tipa u Ustikolini. Nakon hapšenja ove grupe, Džaka je 11. marta 2009. godine prebačen u KPZ Zenica, a iz zatvora je trebao da izađe 3. novembra 2015. godine.

 

Nezavisne novine