29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 12 Avgust 2013 07:13

Upozorenje Željeznica FBiH

Javno preduzeće (JP) Željeznice Federacije BiH upozorila je danas na opasnost po ljudske živote i imovinu koje prijete zbog prelaska pruge na nedozvoljenim mjestima. Kako se ističe u saopštenju ovog preduzeća, željezničku prugu treba prelaziti isključivo na označenim putnim prelazima, uz poštivanje svjetlosne i zvučne signalizacije.  "Također molimo pješake da ne hodaju prugom, kao ni uz uski pojas pruge, jer i na taj način ugrožavaju vlastite živote. Pored udara voza, čiji je zaustavni put hiljadu metara, nesmotreni pješaci izlažu se i strujnim udarima, jer je većina željezničke mreže pod izuzetno visokim naponom", navodi se u saopštenju. 

 

Dodaje se da neovlašteno kretanje prugom i prelasci na nedozvoljenim mjestima svakodnevno ugrožavaju brojne živote, iako je JP Željeznice Federacije BiH propisno označilo sva opasna mjesta. 

 

"Posebno naglašavamo da krađa željezničke imovine predstavlja naročitu vrstu opasnosti za sve učesnike u saobraćaju i za same počinitelje. Pored toga što otuđenje određenog dijela željezničke imovine može izazvati nesreću sa fatalnim posljedicama, sami počinitelji tokom čina krađe izlažu svoje živote opasnosti od strujnog udara", ističe ovo preduzeće. 

 

Željeznice Federacije BiH apelovale su na sve nadležne institucije da sa svoje strane učine sve što je u njihovoj nadležnosti, kako bi se ove pojave u potpunosti spriječile, a kao jedan od koraka predlaže i donošenje zakona prema kojem bi krađa na pruzi bila tretirana kao čin sabotaže koji direktno ugrožava ljudske živote i državnu imovinu.  Ovo preduzeće pozvalo je stanovnike naselja uz željezničke pruge da im pomognu u borbi za očuvanje bezbjednosti željezničkog saobraćaja, zaštiti imovine i ljudskih života