Printaj ovu stranu
subota, 13 Juli 2013 09:28

Havarije na uređajima u Tetovu

Nepoznate osobe su nasilno otvorile, a potom ukrale kablove iz trafo stanice nedaleko od zeničkog prigradskog naselja Tetovo. Krađa, počinjena zasigurno zbog prodaje bakra iz elektro kablov, okončala je kobno za imovinu desetina stanovnika ovog naselja. 

 

Naime, kratak spoj na trafo stanici uzrokovao je kvar na stotinama uređaja, koji su u tom trenutku bili uključeni u elektroenergetski sistem. 

 

- Bez struje je ostao dio naselja, pedesetak kuća. U svakoj od kuća pregorio je TV, kompjuter, laptop, muzička linija, frižider, uređaji kablovskog operatora, kod nekog pet, kod nekog dva uređaja. Havarija je ogromnih razmjera i nema kuće u kojoj barem frižider nije prestao raditi, kazao nam je mještanin Saša Vidović. Nadležni iz zeničke poslovnice Elektrodistribucije anketirali su mještane i popisali u ponedjeljak sve pokvarene uređaje, uz obećanje da će Elektroprivreda snijeti troškove popravke. 

 

- Rečeno nam je da se obratimo majstoru za svaki od uređaja, te sa računom kontaktiramo EP, kazao nam je Vidović. Radnici Elektroprivrede BiH otklonili su kvar i mještani Tetova ponovno imaju električnu energiju, ali ostaje bojazan da će novi vandalizam opet napraviti štetu, jer je očigledno da kradljivci ne prezaju ni od upada u trafo stanice pod naponom. 

 
SAOPĆENJE IZ OPĆINE:

Pričinjavanje štete na inventaru i kablovskoj instalaciji sistema javne rasvjete je  problem sa kojim se  sve češće  suočavamo  na području općine Zenica .  Zbog toga cijela naselja ostaju bez električne energije. Najsvježiji  je primjer  krađa kablova iz trafostanice Tetovo, gdje su nastale velike štete u desetak domaćinstava, koja su ostala bez struje i električnih uređaja. Dešava se da mještani  nekih naselja samoinicijativno mijenjanju sijalice na  javnoj rasvjeti. Ugrađuju neadekvatne, usljed čega dolazi  do pucanja galona i povećanja  potrošnje električne energije. Neovlašteno se ulazi  u trafostanice i  otuđuje oprema. Zbog prodaje bakra  iz  elektrokablova  kradljivci prave materijalnu štetu i krivična djela,  uglavnom u noćnim satima kada su  trafostanice pod visokim naponom, izlažući se  životnoj opasnosti,  izazivajući opštu opasnost, ugrožavajući saobraćaj, živote  stanara okolnih objekata i  prolaznika.
Nadležna općinska služba  je u stalnim kontaktima sa  izvođačem radova na poslovima javne rasvjete  , preduzećem  A-Eling iz Zenice i Nadzornim organom Javnim preduzećem  za  prostorno planiranje i uređenje  grada Zenice. Na dojave  građana i pristigle zahtjeve mjesnih zajednica,+  te uočene  nedostatke od strane   odgovornih preduzeća,  konstatno se   interveniše  na terenu. Ove i slične pojave  Služba za komunalne  poslove i ekologiju redovno prijavljuje  nadležnim policijskim upravama i inspekcijskim organima, te upućuje apele  predstavnicima mjesnih zajednica i loklanom stanovništvu da pomognu  čuvanju društvene imovine, otkrivanju počinilaca i šteta pričinjenih na  rasvjetnim tijelima,  sistemu javne rasvjete i čuvanju sigurnosti građana. Problem je evidentan. ..Nadležna općinska služba poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se navedeni problemi riješili, a počionici kaznili. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)