Printaj ovu stranu
utorak, 18 Juni 2013 19:41

SIPA u zeničkim videotekama

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA),  danas su izvršili pretrese osam poslovnih objekata (videoteka) na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zenice,  uz asistenciju pripadnika MUP-a RS, MUP-a KS i MUP-a ZDK. Radi se o akciji kodnog naziva „Video“ na suzbijanju nedozvoljenog korištenja autorskih prava.



Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da se u navedenim objektima vrši krivično djelo iz člana 243. stav 1. KZ BiH „nedozvoljeno korištenje autorskih prava“ u vezi sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

U pretresima je pronađeno i privremeno oduzeto više desetina hiljada piratskih  i orginalnih nosača zvuka i slike DVD/CD za koje osumnjičeni nemaju odobrenje autora ili drugog nositelja autorskog prava, veći broj centralnih procesorskih jedinica i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela, te mogu poslužiti kao dokazni materijal.

U narednom periodu, Tužilaštvu BiH bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv odgovornih lica u poslovnim objektima koji su bili predmet pretresa.


sipa akcija autorska pravasipa akcija autorska prava1

Posljednje od

Povezani članci (by tag)