Printaj ovu stranu
petak, 07 Juni 2013 11:37

Otkriven vozač bijelog kombija!

Forenzičari MUP-a Zeničko – dobojskog kantona sinoć su započeli detaljan pregled vozila za koji postoji osnovana sumnja da je u subotu uvečer prouzrokovalo smrt Rusmina Jaganjca (48), koji se biciklom vračao kući kroz ulicu Travnička cesta.

 

Nakon što je od subote uvečer identifikovano, zaustavljeno ili pronađeno na desetine „bijelih kombija“ kako je glasio šturi opis pojedinih očevidaca, policija je, saznajemo, vrlo blizu da vlasnika kombija, Zeničanina iz naselja Čajdraš, identifikuje kao vozača koji je usmrtio Jaganjca, a potom pobjegao sa mjesta nesreće.

 

 Saznajemo da se pomenuti vozač jučer javio na poziv policije da dođe u MUP radi pregleda vozila, te da je negirao da je udario biciklistu. Oko 21 sat naša ekipa je na parkingu MUP-a zatekla forenzičare koji su uzimali detaljne tragove sa vozila. Iako u MUP-u ZDK sinoć nije bilo zvaničnog saopćenja, saznajemo da je zadržan Anto Tikvić, prema dokumentima državljanin Hrvatske iz Stona, inače mještanin Čajdraša   Prenosimo i  zvanično saopćenje MUP-a


07.06.2013. godine

 

 SAOPĆENJE- Lišeno slobode lice koje se sumnjiči da je učestvovalo i udaljilo se sa mjesta saobraćajne  nezgode, u kojoj je smrtno stradalo jedno lice,- 

  

Dana 01.06.2013. godine, u 20,30 sati, u Zenici, u ulici Travnička cesta, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali nepoznato vozilo,  koje se udaljilo sa lica mjesta, i pješak J.R. iz Zenice, koji je u ovoj saobraćajnoj nezgodi zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje je nakon ukazane ljekarske pomoći i preminuo.

 

Radeći na rasvjetljavanju navedenog događaja te utvrđivanju svih činjenica i okolnosti pod kojim je došlo do ove nezgode, kao i utvrđivanju identiteta, lociranja i lišenja slobode lica koje je upravljalo spornim vozilom, policijski službenici Policijske uprave I u Zenici su poduzeli niz operativno-taktičkih mjera i radnji, te veliki broj provjera na području Zenice, kao i na području Zeničko-dobojskog kantona i drugih kantona. Prilikom poduzimanja naznačenih mjera i radnji obavljeno je više informativnih razgovora sa očevicima i svjedocima događaja, na osnovu čega se došlo do saznanja da se, kada je u pitanju nepoznato vozilo koje je učestvovalo u navedenoj saobraćajnoj nezgodi i koje se udaljilo sa lica mjesta, najvjerovatnije radi o kombi vozilu, bijele boje, zatvorenog tipa sa staklima na zadnjoj strani vozila.

 

Nakon prikupljenih informacija, uz saglasnost tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, od strane Općinskog suda u Zenici su izdate naredbe za oduzimanje i pregled  više snimaka sa sistema video nadzora i kamera nekoliko privrednih društava, privatnih kuća, kao i snimaka sa nadzornih kamera u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje pokrivaju raskrsnice u gradu Zenica.

 

Analizom i pregledom izuzetih materijala, kao i drugim poduzetim mjerama i radnjama, te izvršenim provjerama na terenu, došlo se do podatka da je u kritično vrijeme u navedenoj saobraćajnoj nezgodi učestvovalo teretno motorno vozilo marke „Renault“, bijele boje, hrvatskih nacionalnih registarskih oznaka, a koje po svojim karakteristikama odgovara vozilu koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi.

 

Dana 06.06.2013. godine, u 18,20 sati, od strane službenika Policijske uprave I, lišeno je slobode lice T.A. iz Stona, R. Hrvatska, koje se sumnjiči da je u kritično vrijeme upravljalo spornim vozilom i koje je nakon lišenja slobode zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Policijski službenici su od lica T.A. privremeno oduzeli predmetno vozilo, koje je izmješteno na službeni parking prostor Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje će biti predmet potrebnih vještačenja naloženih od strane postupajućeg tužioca, zajedno sa tragovima pronađenim na licu mjesta, te tragovima pronađenim na odjeći smrtno stradalog J.R..

 

Nakon prikupljanja i kompletiranja svih dokaza i obavještenja, te nakon kriminalističke obrade, protiv lica T.A. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju počinioca,  zbog postojanja osnova sumnje da je isto počinilo krivično djelo „Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa" iz člana 336. stav 4. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo „Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi“ iz člana 337. stav 2. Krivičnog zakona FBiH.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Posljednje od

Povezani članci (by tag)