Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 13 Maj 2013 22:20

Godišnjica nesreće na Z.brijegu

 

Na današnji dan, prije 13 godina, dogodila se stravična saobraćajna nesreća u mjestu Zli brijeg kod Kaknja. Autobus pun putnika survao se sa dvadeset metara visine, sa magistralnog puta, u rijeku Bosnu. Na mjestu su poginula 42 od 54 putnika. Bili su to hodočasnici koji su iz Zenice krenuli na vjersku svečanost na Buni kod Mostara. 

 

Danas, kao i prethodnih godina, na godišnjicu stradanja vjernika, organizovan je tevhid u Ensar džamiji, učenje jasina i priređeno je klanje kurbana. Članovi porodica nastradalih obišli su mezare svojih voljenih. 

 

 

Zli brijeg kod Kaknja zasigurno je najčešće spominjano ime na vijestima o saobraćajkama i stranicama "Crne hronike". U policiji Ze - do kantona kažu da je Zli brijeg jedna od sedam - osam "crnih tačaka" puta M17, ali da niko nije nikada vodio evidenciju broja nesreća, te pogibja na toj lokaciji.

 

Nezvanično, samo od 2000. godine, nakon najveće bh. saobraćajne nesreće poginulo je petnaestak osoba, a povrijeđene vjerovatno više ne broji ni policija. Iako je istraga o većini saobraćajki na ovoj lokaciji okončana, utvrđivanjem ljudskog faktora ili tehničke neispravnosti vozila, mještani i policija se slažu da je počev od mora pa do Save, širi lokalitet Zlog brijega kod Kaknja, mikrolokacija sa najviše saobraćajnih udesa na cijelom putu M-17, a vjerovatno i u cijeloj državi. 

 

Niko nikada nije uspio napraviti crnu listu dešavanja u svega dvije - tri stotine metara, od takozvanog "Plavog mosta" i lokacije Roščevina, do Zlog brijega, odnosno petlje na ulazu u Kakanj. Mještani naselja Dumanac i Karaulsko polje, s lijeve i desne strane "puta smrti", imaju slične priče o najstarijim zabilježenim smrtima, ali i uzrocima čudnih dešavanja na tom dijelu puta. - U narodu je "Zli brijeg" nazvan tako, jer su u svojevrsnom procjepu uz rijeku u tursko doba sačekivani konvoji i uziman harač. Tu se svetilo, ubijalo sa ili bez povoda. često zaboravljana je pruga, a otkako ja ovdje živim, poginulo je četvero, petero, pokušavajući preći prugu, prisjeća se Tufik Marušić iz Dumanca, okrivljujući za to ljudski faktor i loše projektovane puteve i prijelaze, ali ne isključujući da tu "ima i nešto drugo". - Ljudi i ne vole pričati o tome, ima ti nečeg "neljudskog". Staro mezarje pored ceste uglavnom svi zaobilaze, a o tome što baš ovdje, malo ko će vam htjeti govoriti, kažu nam mještani Dumanca. 

 

Uz M17 vidljivi su stari nišani i nadgorbni spomenici, a mještani kažu da je prije stotinjak godina tu bila i tekija, u kojoj su se okupljali derviši. U susjednom Karaulskom polju odmahuju glavom kad smo im spomenuli temu članka.

 

- Bilo je staro, tursko groblje, koje niko ne zna kad su ukinuli. Još 1973. su nam naložili da se izmjesti mezarje, dio je preoran, poguran bagerima, a dio izmješten u Groce. Vadio sam čerpič, našao kosti. Nedavno smo kopali cijevi za kanalizaciju, našli kosti. Cijelim potezom od mosta do mosta bila su mezarja, za pet sela, a u starije doba, ko zna. Ne može biti slučajno, cesta je ravna, vidljivost dobra, a događaju se tolike nesreće, kaže sedamdesetpetogodišnji Omer Škulj. Njegov komšija Agan Alajbegović (73) kaže da je kao dječak slušao priče o "pokolju svatova", koji su se sukobili baš na toj lokaciji.- Bile su desetine mrtvih, svi su ukopani okolo. Još 1943. partizani su napali njemački oklopni voz, desetine grobova je ukopano sa obje strane rijeke, bio je rat, nije se moglo nositi daleko, kaže Agan, koji je nezadovoljan što će dionica novog auto-puta A1 proći istim putem, te će livade oko Zlog brijega ponovno biti preorane. - Bog je odredio da se mezari i grobovi ne diraju, a oni ih svako malo raskopavaju, premještaju, ostavljajući kosti. Ne znam šta bi drugo moglo biti razlog, kaže Agan. 

 

Trinaestog maja 2000. godine četrdeset dvoje putnika na mevlud u Bunu kod Blagaja poginulo je na Zlom brijegu kod Kaknja. U sudaru autobusa iz Mađarske i Banja Luke krajem prošle godine poginuo je Danijel Miladinović iz Banja Luke. Jajčanin Adem Nešut je poginuo 2003. godine, pedesetak metara dalje. Dvadesetog decembra 1988. godine, autobus je usmrtio vozača "lade" Safeta Zaimovića. Na takozvanom "Plavom mostu" u sudaru sa italijanskim karabinjerima smrtno suvozač u "kadetu" Kemal Paučinac (23) iz Kaknja. Troje mladih zeničkih sportista, trener Duško Marković, košarkašica Mirjana Jovičić i njena sestra Dijana, uspješna gimnastičarka, smrtno su stradali 11. novembra 1977. godine. Prvog januara 2004. godine poginula je novinarka "Dnevnog avaza" i "Azre" Mirha Huseinspahić. Ovo je samo mali dio bilansa stradanja na lokaciji, među bh. vozačima poznatoj kao "Zli brijeg".

 

RTVZE.ba/Zenicablog

foto: Zenicablog

Posljednje od

Povezani članci (by tag)