19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Maj 2013 07:05

Šta je istina o udesu?

 

Na magistralnom putu M-17 na Žepačkoj petlji u petak 12. aprila navečer dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradao Mujo Mandžuka iz Žepča, predsjednik Lovačkog društva Orlovik. Do udesa je došlo nakon što je na golf 2 kojim je upravljao nastradali Mandžuka naletilo vozilo marke Ford.

 

Ono što je nepobitno utvrđeno je da je Fordom upravljao kantonalni tužilac Marijan Lukić iz Žepča. No, druge okolnosti tragedije koja se dogodila samo nekoliko stotina metara od Mandžukine porodične kuće u naselju Opšenik još nisu definitivno i zvanično potvređene. Poznato je još da je bivši uposlenik PU Žepče, koji je radio kao granični policajac u DGS BiH, kobne noći krenuo u lov.

 

Kako piše Dnevni avaz, porodica stradalog smatra da je Mujo Mandžuka izgubio život pod drugačijim okolnostima od onih koje su plasirane u javnosti.

 

Naime, prema nezvaničnim informacijama, do udesa je došlo kada je Mandžuka vozio svoj Golf 3 iz pravca Žepča te se pokušavao uključiti u saobraćaj na putu M-17, a u tom momentu iz pravca Zenice na njega je naletio Ford, kojim je upravljao kantonalni tužilac Marijan Jukić iz Žepča.

 

Sin nastradalog Amir Mandžuka tvrdi da je njegov otac kobne noći na poziv prijatelja krenuo prema Lovačkoj kući na Vitlacima.

 

"Prijatelji su ga zamolili da usput kupi gorivo za agregat pa je, prije odlaska na Vitlace, otišao na “Energopetrolovu” benzinsku pumpu, što su zabilježile kamere videonadzora. Nedugo zatim dogodila se saobraćajna nesreća", kaže Amir, kako ga citira list.

 

Prema njegovim tvrdnjama i prema informacijama koje su mu dali očevici, saobraćajnu nesreću je direktnim sudarom izazvao tužilac Jukić.

 

Amir tvrdi da je do udesa došlo kada je tužilac Jukić Fordom pretjecao na duploj punoj liniji te je direktno udario u Golf, koji je dolazio iz suprotnog pravca, a za čijim je upravljačem bio njegov otac. Od siline udara Mandžuka je na mjestu podlegao, dok je tužilac Jukić zadobio lakše tijelesne povrede

 

Iako još nema potvrđenog nalaza, Amir kaže kako je tužilac bio u vidno alkoholiziranom stanju, na šta su ukazivali očevici koji su se našli na mjestu nesreće.

 

"Imam informaciju da je u jednom ugostiteljskom objektu u Zenici tog dana tužilac konzumirao alkohol. Zbog istrage, porodica će tražiti izuzeće videosnimka iz ugostiteljskog objekta. Tvrdim da moj otac sigurno nije pouzrokovao nesreću. Iako smo u velikoj  žalosti, sve ovo želimo da podijelimo s javnošću zato što se bojimo da se slučaj ne zataška, jer se ovdje radi o utvrđivanju krivice  jednog tužioca", pojasnio je Amir.

 

Prema izjavama portparole Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Sanjina Kulenovića, ono što Tužilaštvo može potvrditi je samo da je tužilac Jukić učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Tužilaštvo čeka zvanične policijske nalaze i nalaze vještaka koji je angažiran na zahtjev tužiteljice Dinke Lukes.

 

O ovom slučaju portparolka MUP-a ZDK Aldina Ahmić kaže kako je u toku dokumentiranje izvještaja te da će biti preduzete sve radnje u skladu s nalazom i uputama nadležnog kantonalnog tužioca.