Printaj ovu stranu
četvrtak, 18 April 2013 05:10

Upozorenje: šumski požari

 

Budući da će se u narednom periodu izvoditi proljetni radovi na čišćenju šuma, livada i obradivih površina spaljivanjem niskog rastinja, korova i sl., te da je proteklom periodu već evidentirano nekoliko slučajeva požara nastalih prilikom izvođenja navedenih radova, Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je u cilju preventivnog djelovanja planirala sprovođenje mjera zaštite od požara i eksplozija kao i mjera na sprječavanju izazivanja i širenja šumskih požara.

 

Naznačene aktivnosti će se provoditi na području svih policijskih stanica, uz potrebnu i odgovarajuću saradnju sa službama civilne zaštite i vatrogasnim jedinicama u svim općinama na području Kantona, kao i Kantonalnom upravom za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona i njenim organizacionim jedinicama na terenu, mjesnim zajednicama i građanima.

 

 

U sklopu navedenih aktivnosti na sprječavanju izbijanja i širenja požara, policijski službenici u kontaktima sa navedenim subjektima djeluje preventivno te upozoravaju građane na maksimalan oprez prilikom izvođenja ovih radova.

 

Imajući u vidu činjenicu da paljevine, usljed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare sa velikim posljedicama, apelujemo na građane da izbjegavaju ovaj način uništavanja korova i čišćenja njiva. Također, pozivamo građane na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

 

Podsjećamo građane da su, ukoliko svojim radnjama i nepažnjom izazovu šumski požar, počinili krivično djelo „Izazivanje šumskog požara“ iz člana 317. Krivičnog zakona FBiH, gdje je u stavu 1. navedenog člana predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina za izvršioca ovog krivičnog djela, ukoliko je usljed izazvanog požara nastupila šteta velikih razmjera ili je izazvano istovremeno više šumskih požara. U stavu 3. naznačenog člana je određeno da će se počinilac navedenog krivičnog djela kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, ukoliko je isto počinio iz nehata.

 

Službenici policije će postupati po svim prijavama za požare i raditi na prikupljanju informacija u vezi sa nastankom istih, a protiv lica za koja budu postojali osnovi sumnje da su izazvali požar, bilo sa umišljajem ili iz nehata, preduzet će se odgovarajuće mjere iz nadležnosti policijskih službenika.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)