Printaj ovu stranu
subota, 16 Mart 2013 14:45

Vrhovni sud- presuda za Maredo

 Vrhovni sud Federacije ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Zenici u slučaju «Maredo», te u ponovljenom postupku smanjio ili potpuno ukinuo odgovornost optuženih, na osnovu uvaženih žabi advokata optuženih. 

 

Kako saznaje «Avaz», prvooptuženi Faik (Muhameda) Porča (48) oslobođen je odgovornosti za ubistvo, te su ostale samo kazne za nanošenje teških povreda i izazivanje opće opasnosti. Zato je Vrhovni sud kaznu od petnaest i po godina zamijenio kaznom od pet godina zatvora. Jedino je Dervišu (Šerifa) Đerahoviću (49), drugooptuženom u prvom postupku,  ostala presuda da je počinio ubistvo, ali je kazna smanjena sa 13 i po na 12 i po godina.  Saudin (Abdulaha) Duvnjak (31) i Mustafa (Rešida) Pjanić, prvobitno osuđeni na po godinu, potpuno su oslobođeni odgovornosti. Još na prvom suđenju odgovornosti je oslobođen optuženi Mehmed (Šabana) Skomorac (56), a u odvojenom postupku preostali akter, Goran (Nebojše) Alagić (29), sporazumno je priznao krivnju i osuđen na dvije i po godine zatvora. 

 

Zanimljivo je da Tužilaštvo Zeničko – dobojskog kantona nije uoppće ulagalo žalbu na prvostepenu presudu, ali advokati optuženih Almin Dautbegović, Ragib Hadžić i Mladen Veseljak jesu, pa je sud na osnovu njihovih primjedbi i odlučio da sudi iznova. Iako je Đerahoviću smanjena kazna, advokati su najavili da će nastaviti sa procesom apelacijom prema Ustavnom sudu FBiH. Naime, presuda njemu bazira se dobrim dijelom na osnovu vještačenju koje je istom presudom ukinuto.  Vatreni okršaj u bašti restorana «Maredo» 7.avgusta 2009. je dobio svoj konačni sudski epilog. Podsjetimo, u pucnjavi je život izgubio Emir Valjevac (28) iz Zenice, dok je šest osoba teže i lakše povrijeđeno u pucnjavi, u kojoj je prema podacima policije, ispucano 60-ak hitaca. Obračun uz upotrebu nekoliko pištolja dogodio se u restoranu koji se nalazi neposredno uz magistralni put M-17. Ranjeni su bili i Zeničani Pezer, Skomorac te Goran Lekić, koji boravi u Austriji, Ivica Popović iz Holandije te Davor Ćurčić iz Zenice.

 

Osnova za bitno drukčiju presudu Vrhovnog suda jeste da je, nakon ukidanja prve presude, tokom ponovljenih desetak ročišta, Vrhovni sud FBiH napravio presedan u sudskoj praksi Federacije, prihvativši tvrdnje advokata odbrane i proglasivši vještačenje vještaka balističara Ermina Huseinagića nezakonitim, kako u pismenom nalazu, tako i iskazu datom na suđenju u Zenici. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)