18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 12 Mart 2013 15:43

Akcija SIPA-e u Dusini

 

Razbijen međunarodni kanal krijumčarenja droge - SIPA zaplijenila 22 kilograma opojne droge marihuana „skunk“ Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa pripadnicima MUP-a ZDK i MUP-a SBK sinoć (11.03.2013.godine) slobode su lišili šest lica zbog sumnje da su isti počinili KD iz člana 195.  KZ BiH  „Neovlašten promet opojnim drogama“ u vezi sa KD iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“.

Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Kantonalnog Tužilaštva tuzlanskog kantona izvršen je pretres na više lokacija na području Tuzle, Zenice i Busovače, kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto oko 22 kilograma, suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana-skunk. Pored navedenog prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti određena količina vojnog naoružanja, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa pomenutim krivičnim djelom.

 

U konkretnom slučaju, radi se o razbijanju međunarodnog kanala krijumčarenja droge na relaciji: Albanija-Makedonija-Srbija- BiH- Hrvatska.

 Naime, prema raspoloživim saznanjima, opojna droga je trebala biti prokrijumčarena na područje R.Hrvatske putničkim motornim vozilom marke „peugeot“.

 

U naselju Dusina, na granici sa općinom Busovača, u pmv marke „Passat“  u kojem su se nalazila 4 osumnjičena lica, došlo je obračuna unutar organizirane skupine, zbog neriješenih unutarnjih odnosa, te je došlo do pucnjave iz vatrenog oružja, kojom prilikom je jedno osumnjičeno lice ranjeno, nakon čega je prevezeno vozilom hitne pomoći u bolnicu u Zenici i nalazi se van životne opasnosti.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje je nad istim izvršena kriminalistička obrada, a nakon čega će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Traga se za još dva lica koja se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelom.

 

SIPA je još jedanput pokazala da je odlučna u svojoj borbi protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, te nastavlja svoje aktivnosti u pomenutom pravcu.