23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Februar 2013 15:55

Uhapšeni razbojnici iz Crkvica

Dana 11.02.2013. godine, u 20,30 sati, u službene prostorije Policijske stanice Crkvice,  Policijska uprava I, pristupilo je lice I.A. iz Zenice, te prijavilo da je istog dana, oko 20,20 sati, u Zenici, na lokalnom putu Zenica-Babino, nad njim i licem S.E. iz Zenice, od strane dva nepoznata, maskirana lica uz prijetnju vatrenim oružjem izvršeno razbojništvo.



    Odmah po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta je upućena patrola policije Policijske stanice Crkvice koja je potvrdila tačnost navedene prijave, te obezbjedila lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe Policijske uprave I Zenica, koja je na  licu mjesta i izvršila uviđaj pod nadzorom i rukovođenjem dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim uviđajem je utvrđeno, da su se dana 11.02.2013. godine, oko 20,20 sati, lica I.A.i S.E. nalazila u putničkom motornom vozilu koje je bilo parkirano pored lokalnog puta Zenica-Babino. U kritično vrijeme, dva nepoznata maskirana lica su prišla predmetnom vozilu, razbila staklo na zadnjim lijevim vratima vozila i uz prijetnju vatrenim oružjem, primorala lica u vozilu da im predaju novac, mobilne telefone i zlato. Nakon izvršenja ovog krivičnog djela, kojom prilikom su od oštećenih lica otuđena dva mobilna telefonska aparata i određen iznos novca, izvršioci istog su se udaljili u nepoznatom pravcu.

Preduzimajući operativno-taktičke mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, te hvatanju i pronalasku izvršilaca krivičnog djela "Razbojništvo", službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem istog  mogu dovesti lica C.M. i Š.V., oba lica iz Zenice. 

Kao rezultat brze i koordinirane  akcije policjskih službenika i operativnih timova, istog dana, negdje oko 21,30 sati, navedena lica su locirana i pronađena u videoteci  koja se nalazi u Zenici, u ulici Crkvice, gdje su tom prilikom od strane policijskih službenika i službenika Odsjeka kriminalističke policije lišena slobode i privedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada,  nakon čega im je određena mjera zadržavanja.

Dana 12.02.2013. godine, na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Zenici, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su izvršili pretrese na 2 lokacije na području Zenice, sa ciljem pronalaska vatrenog oružja koje je korišteno prilikom izvršenja ovog razbojništva te pronalaska otuđenih predmeta i drugih tragova i dokaza, u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojim je isto izvršeno kao i procesuiranja izvršilaca istih.

Izvršenim pretresom porodične kuće lica C.M., a koja se nalazi u ulici Crkvice bb, pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti: jedan mobitel marke "Sony", jedan mobitel marke "LG", te jedna automatska puška.

Izvršenim pretresom porodične kuće lica Š.V., a koja se nalazi u ulici Crkvice,  pronađena je i privremeno oduzeta jedna vazdušna puška. Svi pronađeni predmeti su nakon fotografisanja izuzeti sa lica mjesta.

Dana 12.02.2013. godine, u službenim prostorijama Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, lica oštećena izvršenjem ovog krivičnog djela su saslušana u svojstvu svjedoka dok su lica C.M. i Š.V. ispitana na okolnosti izvršenja krivičnog djela koje im se stavlja na teret.

Nakon dokumentovanja izvršenog krivičnog djela, izvršene kriminalističke obrade te kompletiranja svih dokaza i obavještenja, dana 12.02.2013. godine, prijavljena lica su uz službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca predata na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je lice C.M., inače maloljetnik, počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289.  Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo „ Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, a lice Š.V., rođeno 1995. godine, krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289.  Krivičnog zakona FBiH.

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

Kako saznajemo, 18-godišnji Valentino Šuvalić i maloljetni M.C. danas su pušteni iz pritvora, iako je tužilaštvo u oba slučaja tražilo određivanje pritvora