Printaj ovu stranu
srijeda, 06 Februar 2013 15:26

Uhapšeni krivolovci s Pepelara

Operativnim radom na terenu te na osnovu određenih informacija i podataka dobijenih od strane Lovačke organizacije " Zmajevac " Zenica, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su došli do saznanja da lica Ž.S., O.N. i B.Š., sva lica nastanjena u mjestu Pepelari, općina Zenica, nelegalno posjeduju vatreno oružje i municiju, te da često pucanjem iz vatrenog oružja vrše uznemiravanje građana naseljenog mjesta Pepelari. Takođe su operativnim radom na terenu poduzimane mjere i radnje u cilju provjere saznanja da su navedena lica dana 26.01.2013. godine, oko 12,00 sati, na lovištu koje se nalazi na lokalitetu Pepelara, izvršili protupravan odstrel divljači.

 

Na osnovu prikupljenih informacija i saznanja službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su poduzimali operativno-taktičke mjere i radnje u cilju provjere istih,  te su došli do određenih podataka koja su ukazivala na činjenicu da se navedena lica mogu dovesti u vezu sa izvršenjem opisanih radnji.

O svim preduzetim mjerama i radnjama kao i prikipljenim informacijama i podacima, obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona koji je dao pismenu saglasnost službenicima Odsjeka kriminalističke policije da podnesu zahtjev sudiji za predhodni postupak Općinskog suda u Zenici za izdavanje naredbe za pretres porodičnih kuća, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata, te putničkih motornih vozila, koji su vlasništvo i koja koriste lica Ž.S., O.N. i B.Š..

Dana 05.02.2013. godine na osnovu naredbi Općinskog suda u Zenici, službenici Odsjeka kriminalističke policije su, uz asistenciju službenika Policijske stanice Nemila, izvršili pretrese na 3 lokacije na području Pepelara. Izvršenim pretresom porodične kuće, podrumskih prostorija, te pomoćnih objekata vlasništvo B.Š., pronađeni su i privremeno oduzeti 1 poluautomatska puška, 19 komada puščanih metaka kalibra 7,62 mm, 3 ručne bombe M-75, te 3 para rogova od srndaća.

Izvršenim pretresom porodične kuće, podrumskih prostorija, te pomoćnih objekata, vlasništvo O.N., pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti: 1 puška M-48, 13 komada puščanih metaka kalibra 7,9 mm, 29 komada puščanih metaka kalibra 30,06 mm, 15 komada puščanih metaka kalibra 7,62 mm, 1 pištoljski metak kalibra 7,62 mm, te 4,890 kg mesa koje svojim izgledom asocira na meso srneće divljači.

Izvršenim pretresom porodične kuće, podrumskih prostorija, te pomoćnih objekata, vlasništvo Ž. S., pronađena su i privremeno oduzeta 3 para trofejnih rogova od srndaća, te 3,230 kg mesa,  koje svojim izgledom asocira na meso srneće divljači. 

 

Svi pronađeni predmeti i oružje su fotografisani i izuzeti sa mjesta pronalaska, dok su lica Ž.S., O.N. i B.Š. lišena slobode i privedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, te im je određena mjera zadržavanja.

Nakon kompletiranja predmeta, te preduzimanja drugih neophodnih mjera i radnji na dokumentovanju i dokazivanju izvršenih krivičnih djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv lica Ž.S., rođenog 1987. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Protuzakoniti lov" iz člana 319. stav 1. Krivičnog zakona FBIH, te protiv lica O.N., rođenog 1978. godine i lica B.Š., rođenog 1954. godine, zbog postojanja osnova sumnje da su navedena lica počinila krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona FBIH i krivično djelo "Protuzakoniti lov" iz člana 319. stav 1. Krivičnog zakona FBIH.

URED POLICIJSKOG KOMESARA


Posljednje od

Povezani članci (by tag)