Printaj ovu stranu
četvrtak, 31 Januar 2013 14:42

Otkriveni pljačkaši iz Svića

 Dana 29.01.2013. godine, u  17,15 sati, u Zenici, u ulici Londža na broju 88, u zlatarskoj radnji „Gold“, vlasništvo M.R. iz Zenice, od strane dva maskirana lica sa fantomkama na glavama, uz prijetnju vatrenim oružjem izvršeno je razbojništvo nad navedenim licem, kojom prilikom je otuđeno jedanaest zlatnih ogrlica, nakon čega su se izvršioci ovog krivičnog djela udaljili u nepoznatom pravcu. Prilikom izvršenja ovog razbojništva oštećeni M.R. nije zadobio tjelesne povrede.

 

Vezani članak: Informacija o pljački

 

Odmah po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta je upućena patrola policije Policijske stanice Centar  koja je potvrdila tačnost navedene prijave, te obezbjedila lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe Policijske uprave I Zenica, koja je na  licu mjesta i izvršila uviđaj.

 

Izvršenim uviđajem je utvrđeno da je razbojništvo izvršeno na način što je jedno nepoznato muško lice sa crnom kapom na glavi ušlo u zlatarsku radnju, dok je za njim ušlo i drugo muško lice sa crnom kapom tzv."fantomkom" na glavi, držeći u rukama vatreno oružje-automatsku pušku, te povišenim tonom naredilo licu da uđe u prostor iza pulta, nakon čega iz prodajnog pulta otuđuje nakit, tačnije jedanaest zlatnih ogrlica,  nakon čega se oba lica zajedno sa otuđenim predmetima udaljavaju u nepoznatom pravcu.

 

Preduzimajući operativno-taktičke mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, te hvatanju i pronalasku izvršilaca krivičnog djela "Razbojništvo", službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, došli su do saznanja da se u vezu sa izvršenjem istog  mogu dovesti maloljetna lica A.A. i Č.A., oba lica iz Zenice.

 

Dana 31.01.2013. godine u službenim prostorijama Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I,  lice A.A., u prisustvu roditelja, je ispitano na okolnosti izvršenog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.  U svojoj izjavi lice je u potpunosti priznalo izvršenje navedenog krivičnog djela.

Prilikom zavedene kriminalističke obrade, došlo se do podataka o mjestu na kojem je odbačeno  vatreno oružje, kao i predmeti otuđeni izvršenjem krivičnog djela..

 

U skladu sa prikupljenim informacijama, izlaskom na lice mjesta u ulici Londža  broj 92, tačnije u podrumskom šahtu, operativni službenici Odsjeka kriminalističke policije su pronašli jedan ruksak crne boje, jedan nož sa crnom plastičnom drškom, automatsku puška sa jednim metalnim okvirom u kojem su se nalazila 4 pištoljska metka kalibra 7,62 mm, jedan pištolj marke "BLOW", kalibra 9 mm sa okvirom.

  

O svim preduzetim mjerama i radnjama obavješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona koji je dao pismenu saglasnost službenicima Odsjeka kriminalističke policije da podnesu zahtjev sudiji za predhodni postupak Kantonalnog suda u Zenici za izdavanje naredbe za pretres porodičnih kuća, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata, te putničkih motornih vozila, koja koriste lica A.A. i Č.A.

 

Dana 31.01.2013. godine, na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Zenici, službenici Odsjeka kriminalističke policije  su uz asistenciju službenika Policijske stanice Centar izvršili pretres porodičnih kuća, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata, te putničkih motornih vozila, koja koriste navedena lica. Izvršenim pretresom dvorišta porodične kuće lica Č.A., a koja se nalazi u naseljenom mjestu Sviće, općina Zenica, pronađeno je i privremeno oduzeto šest zlatnih ogrlica, zlatna kopča, dok je pretresom podrumskih prostorija predmetne kuće pronađen i oduzet jedan pištolj, marke "CZ", kalibra 7,62 mm, sa jednim metalnim okvirom u kojem se nalazilo osam pištoljskih metaka kalibra 7,62 mm. Svi pronađeni predmeti i oružje su nakon fotografisanja izuzeti sa lica mjesta, a lica A.A. i Č.A. su lišena slobode, nakon čega im je određena mjera zadržavanja, dok će dana 01.02.2013. godine uz službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca biti predati Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na nadležnost i dalje postupanje te radi ispitivanja istih pred sudijom za maloljetnike Kantonalnog suda u Zenici.

 

 Prijavljena lica će uz službeni izvještaj biti predata na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je lice A.A. počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289.  Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52.  Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko dobojskog kantona, a lice Č.A.  krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289.  Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo „ Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH.

 

 URED POLICIJSKOG KOMESARA


pljackasvice2



 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)