28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 Januar 2013 22:21

Uhapšeni Tiratlić i Pivić

 

Dana 22.01.2013. godine, u 11,00 sati, u Zenici u ulici Bistua Nuova, od strane službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I i Policijske stanice Crkvice, pronađeno je lice P.R. iz Zenice, nakon čega je isto lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I, a zbog osnova sumnje da je počinilo više krivičnih djela teške krađe, provaljivanjem u kuće i vikendice, a koja krivična djela su izvršena u proteklom periodu na području općine Zenica. Lice T.M. iz Zenice, koje se takođe zajedno sa licem P.R. dovodilo u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, nije bilo pronađeno, te su od strane operativnih službenika poduzimane intenzivne operativne aktivnosti na terenu sa ciljem lociranja i pronalaska istog.

 

U službenim prostorijama Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I nad licem P.R. je zavedena kriminalistička obrada tokom koje su uspješno rasvjetljena i zadokumentovana izvršenja tri teške krađe u kuće i vikendice i to:

 

- teška krađa u podrumske prostorije kuće vlasništvo M.I., koja se nalazi u Zenici, u ulici Đerzelezova broj 77, a koja je izvršena u toku noći 26/27.12.2012. godine, 

- teška krađa u garažu i pomoćni objekat kuće vlasništvo J.B.,  koja se nalazi u Zenici, u ulici Bistua Nuova na broju 115 A, a koja je izvršena u toku noći 26/27.12.2012. godine,

- teška krađa u vikendicu, vlasništvo H.O.,  koja se nalazi u Zenici, u mjestu Tocilići bb, a koja je izvršena u vremenskom periodu od 08 do 27.12.2012. godine.

 

Tokom kriminalističke obrade lice P.R. je policijskim službenicima predalo jednu poluautomatsku pušku, koja je od istog oduzeta i nakon prilkupljanja potrebnih obavještenja i dokaza lice P.R. će posebnim izvještajem biti prijavljeno zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona FBIH.

 

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su prikupljajući operativna saznanja na terenu došli do informacija i podataka o licima koja su od lica P.R. i T.M. kupila većinu predmeta otuđenih prilikom izvršenja navedenih teških krađa.

Tom prilikom od lica H.A.,Č.A., T.S. i A.A., sva lica iz Zenice, su oduzeti predmeti koji potiču iz navedenih teških krađa, a radi se o električnom alatu ( električna pila, brusilice, bušilice, ubodna pila, stolna bušilica, škrip, produžni kabl), električnom štednjaku, drvenom stolu i stolicama,  metalnim stolicama, plinskoj boci, plinskom rešou, ručnom cirkularu i auto dizalici.

 

Prilikom poduzimanja naznačenih radnji kod lica H.A je pored otuđenih predmeta pronađena i jedna vazdušna puška, koja je oduzeta od strane policijskih službenika te će navedeno lice  posebnim izvještajem biti prijavljeno zbog nelegalnog posjedovanja iste. Dana 23.01.2013. godine, uz službeni Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršioca, lice P.R., rođeno 1989. godine iz Zenice, je predato Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Teška krađa” iz člana 287. KZ FBiH

 

Lice T.M. iz Zenice, koje je u proteklih nekoliko dana bilo predmet operativnog potraživanja, je dana 24.01.2013. godine, oko 12,00 sati, od strane policijskih službenika locirano i lišeno slobode na području Zenice. Nakon lišenja slobode lice je zadržano u službenim prostorijama te će nakon kompletiranja svih obavještenja i dokaza te kriminalističke obrade, biti predato na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je, zajedno sa prijavljenim P.R., počinilo navedena krivična djela.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

Zenicablog saznaje da je danas uhapšeni Mersed Tiratlić, a ranije uhapšeni Redžo Pivić.