Printaj ovu stranu
srijeda, 23 Januar 2013 21:18

Zenica: 367 napada pasa

 

U protekloj godini Stanica hitne pomoći Zenica zabilježila je 367 pacijenata, koji su imali evidentne povrede od ugriza pasa, potvrdila je Meliha Seferović, načelnica Stanice hitne pomoći. Prema izjavama napadnutih, njih 81 zadobilo je povrede od pasa koji su u vlasništvu, a ostalih 286 je zadobilo povrede od pasa lutalica. Najteži mjeseci za Zeničane bili su juni, sa rekordnih 41 ugrizom, te decembar, sa 37 ugriza. 

 

Posljednja u nizu žrtava je Zeničanka Sanela Ćupović – Muharemović, koju je grupa pasa napala u ponedjeljak u centru grada, u pješačkoj zoni na Trgu Alije Izetbegovića, kod Robne kuće «Bosna». 


- Moja sreća je da je sa mnom bio suprug Amir, koji je uspio da me otrgne, jer bi me unakazili. Sada se bojim izaći iz zgrade. Ja sam odlučna da se na ovome ne zaustavi, a tužiću sve odgovorne, od Općine do onih koji sprečavaju da se ovaj problem ukloni sa ulica, kazala nam je Sanela.  Nažalost, i pored desetak sterilizacija i kastracija, koje je uz pomoć Općine Zenica provelo udruženje za zaštitu životinja «Šapa», broj pasa lutalica je sve veći, jer Općina nije ispunila svoju glavnu obavezu, otvaranje azila za životinje.  Iz godine u godinu se povećava i broj napadnutih Zeničana, za je prošla godina završena  sa 46 ugriza više u odnosu na 2011. (321 ugriz). Godinu ranije (2010.) broj registrovanih ugriza je bio 269. 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)