28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 22 Januar 2013 09:47

Danas dženaza u Šerićima

 

Amidžići Ševal (17) i Sabahudin (16) Redžić biće ukopani danas na mjesnom mezarju u Šerićima, udaljenom zeničkom selu, potvrdio je «Avazu» mjesni imam Zehrid Rešić. Članovi porodice jučer su, još u šoku od nesreće koja ih je zadesila, obavljali pripreme za dženazu, koja će im biti klanjana zajedno. Dvojica dječaka stradali su u prevrnutom kamionu u nedjelju oko podneva, dok su pomagali Sabahudinovom ocu Fuadu. 

 

U dvije zeničke škole, Industrijskoj i Srednjoj mješovitoj školi «Mladost», koje su pohađali, šok i nevjerice. Većina drugova je za njihovu smrt saznala tek jučer ujutro, kad se nisu pojavili na nastavi. 

 

- Ševal je bio izuzetno miran dječak, školovao se za rukovaoca građevinskih i pretovarnih mašina. Kazao mi je da često ide u šumu i radi. Ova školska godina bila je baš nesretna za njega. Na početku je slomio nogu, a kasnije je odsustvovao i zbog bolesti. Ostao je neocijenjen na polugodištu, jer je puno odsustvovao. Sedmicu prije polugodišta došao mi je i kazao – razrednice, sada je sve u redu, valjda više neću izostajati, biću sad redovan, kazala nam je jučer njegova razrednica Indira Sarić, profesorica u Industrijskoj školi u Zenici. Njegovi drugovi iz razreda, a i Ševal sa njima, jučer i danas su trebali biti na praksi, u jednoj zeničkoj firmi. Direktor ove škole Fadil Hodžić potvrdio nam je da će učenici i nekoliko profesora organizovano ići na dženazu svom dojučerašnjem drugu iz klupa. Ševalov rođak Sabahudin bio drugi razred Mješovite srednje škole «Mladost» u kojoj se školovao za profesionalnog vozača motornih vozila, isto zanimanje koje je imao njegov otac Fuad, koji je upravljao kamionom. 

 

- Bio je primjeran i dobar učenik, što pokazuju njegove ocjene, ali prije svega ponašanje, kaže nam njegov razrednik Ibrahim Tinjak. I u ovoj školi jučer su dogovarali zajednički odlazak na dženazu. Kako su nam potvrdili u porodici Redžić, Fuad, koji je upravljao kamionom, jučer je pušten iz bolnice, te je nakon što je boravio i saslušan u Tužilaštvu, sa porodicom poslijepodne krenuo kući. Danas će, vjerovatno, sa bratom Hasanom prisustvovati najtužnijem činu u životu, dženazi svog sina i bratića. 


fotos ustupljen od porodica stradalih dječaka nastao prije dvije godine