28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Decembar 2012 06:51

Korupcija nagriza: 72.u svijetu

Sjevernoevropske zemlje i članice Evropske unije Danska i Finska dijele zajedno s Novim Zelandom prvo mjesto kao države s najnižim nivoom korupcije, a samo dno ljestvice zauzeli su Afganistan, Somalija i Sjeverna Koreja, stoji u indeksu što ga je na svojim stranicama objavio TI sa sjedištem u Berlinu, prenosi Hina. Izvršni direktor TI-a Cobus de Swardt rekao je kako se danas u svijetu najviše govori o korupciji kao društvenom problemu i "pozitivno je da ljudi diljem svijeta pozivaju" upravljačke strukture na odgovornost.

- Općenito je poznato da visoki nivo korupcije u javnom sektoru priječe globalni ekonomski oporavak, smatra Swardt. Godišnji indeks korupcije pokazuje da je kriza eurozone promijenila dosadašnji poredak pa je Grčka ocjenjena kao najkorumpiranija od svih 27 članica EU i prestigla je Bugarsku i Rumuniju, bivše komunističke zemlje. Međutim, TI je promijenio metodologiju ocjenjivanja i usporedbe s lanjskim indeksom nisu realne, upozorio je Transparency International Hrvatske.

 

TI je pozvao evropske vlade, ali i vlade drugih zemalja da učine više kako bi se borile protiv korupcije, napose pri dodjeli javnih natječaja, finansiranja političkih stranaka i borbe protiv utaje poreza.

 

- Rezultati ispitivanja trebali bi zvoniti na uzbunu u članicama EU-a da prikupe više informacija i pozovu zemlje članice na odgovornost, rekla je članica TI-a Jana Mittermaier za Reuters.

 

- Slabi i nedjelotvorni pravosudni sistemi, loša revizija javnog sektora i tijesne veze između vlade i poslovnog sektora, sve to pridonosi većoj percepciji korupcije u nekim evropskim zemljama, kaže Mittermaier.

 

Screen-shot-2012-12-05-at-12.17.00-PM

 

Među deset najnekorumpiranijih zemalja su na 4. mjestu Švedska i na 5. Singapur, a slijede Švicarska, Australija, Norveška te Kanada i Nizozemska.

Hrvatska je na 62. mjestu koje dijeli sa Slovačkom (obje su dobile 46 bodova, a ispred u regiji su Austrija na 25., Slovenija na 37. mjestu i Mađarska na 46.)

Slabije od Hrvatske su Makedonija na 69., Bosna i Hercegovina na 72., Crna Gora na 75., i Srbija na 80. Njemačka se u ovogodišnjem poretku popela za jedno mjesto, 13. u odnosu na 2011., a Japan je ostao na 17. mjestu. Sjedinjene Države su 19. u 2012. što je bolje u odnosu na 24. lani kada je indeks obuhvatio 183 zemlje.

U

regiji jugoistočne Evrope Grčka je zauzela 94. mjesto, po čemu je najslabija među članicama EU-a, Kosovo je na 105., a Albanija na 113. mjestu. Italija je svrstana na 72. mjesto, ispred Bugarske na 75., ali iza Rumunije na 66.  Lani je Grčka bila na 80. mjestu u društvu s Bugarskom koja je bila najlošija među članicama EU-a.

U globalnom poretku Kina je ove godine u lošijoj poziciji, na 80. mjestu nakon 75. u 2011.

 

Indeks korupcije za 2012. godinu mjeren je u 176 zemalja prema percepciji korupcije u javnome sektoru. Ocjene idu od 1 do 100, pri čemu 1 označava najkorumpiraniju državu, a ocjena 100 oznaka je čistoće. Prve tri zemlje ocijenjene kao najmanje korumpirane imaju 90 bodova. Deset najkorumpiranijih su na 174. mjestu Somalija, Sjeverna Koreja i Afganistan sa samo 8 bodova. Ispred njih je Sudan, zatim Mianmar, Uzbekistan, Turkmenistan, Irak, Venecuela, Burundi, Čad i Haiti na 165. mjestu.