Printaj ovu stranu
subota, 24 Novembar 2012 11:04

Osuđen na smrt u Zenici

Džemala Zahirovića, Roma zvanog Špajzer ili Džango, lično sam osudio 30. septembra 1993. na smrtnu kaznu strijeljanjem, a potom pripremio odluke o streljačkom vodu i druge procedure, otkrio je jučer za "Avaz" bivši sudija Okružnog vojnog suda Zenica Mladen Veseljak.

 

 

Podsjetimo, Zahirovića je nedavno u jednom sarajevskom tramvaju, dok je prosio, prepoznao logoraš kojeg je ovaj premlaćivao. Kako je od osuđenika na smrt dospio do statusa slobodnog čovjeka, prvi put za medije otkriva upravo čovjek koji mu je potpisao smrtnu kaznu. Peteročlano vijeće, kojim je predsjedavao Veseljak, saslušalo je više svjedoka te utvrdilo Zahirovićeve zločine u logoru Batković kod Bijeljine u prvoj ratnoj godini.

 

- U nizu zločina u Batkoviću, čak je i tamošnja uprava logora zbog okrutnosti i posebno izraženih zločina otpustila Zahirovića i razmijenila ga za porodicu jednog oficira Vojske RS iz Nemile kod Zenice. Kada je došao kao razmijenjeni zatočenik, Zahirović je dao izjavu lokalnoj NTV Zetel, a na snimku su ga prepoznali logoraši, koji su ga prijavili. Uhapšen je 25. decembra 1992. godine - prisjeća se Veseljak.

 

Iako su stvoreni svi preduvjeti da Zahirović bude pogubljen, nije utvrđeno ko konkretno treba potpisati odluku o odvođenju na strijeljanje, nakon Veseljakove presude.

Bivši sudija navodi da su bili iscrpljeni svi pravni lijekovi, presudu je potvrdio i Vrhovni sud Republike BiH, Zahirovićevu molbu za pomilovanje odbilo je Predsjedništvo BiH, bukvalno su iscrpljeni svi pravni lijekovi i samo je trebalo izvršiti presudu. U tom čekanju došlo je do promjene zakona te vraćanja prijeratne mogućnosti "trećestepene žalbe", tada kod Vrhovnog suda Federacije.

- Sud je preinačio presudu u osam godina zatvora, što je bio šok za sve nas. Od cijele presude sjećam se da je sud naveo da je "Zahirović bio primoran da vrši zločin", što je apsurdno, jer su svi svjedoci ispričali da je sam smišljao iživljavanja i da je pokazivao da uživa u tome - kaže Veseljak, koji je danas advokat u Zenici.

 

- Znam da Zahirović nije još dugo bio u zatvoru. Ja sam postao sudija Kantonalnog suda u Zenici i jednog dana se on usudio da dođe na vrata i zatraži mi deset KM, jer mu je trebalo za prijevoz do Sarajeva. Bio sam šokiran kada sam ga vidio na vratima te sam pozvao sudsku policiju da ga izvede - prisjeća se Veseljak.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)