29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 16 Novembar 2012 10:00

Mešiću 22, Hajrizu 18 godina

Demir (Hasana) Mešić (31) i Alisan (Sabita) Hajriz (27), nastanjeni u Zenici, danas su nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Zenici oglašeni krivim za ubistvo 27-godišnjeg Dobojlije Admira Veličanina, čije je tijelo pronađeno 17. septembra prošle godine, te osuđeni na kazne zatvora od 22, odnosno 18 godina. Prilikom izvođenja iz sudnice Mešić, kojem je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, smijući se, dobacio je predsjedavajućem tročlanog Sudskog vijeća sudiji Enesu Malićbegoviću: "Kakav si ti zločinac".

 

Na objavi presude prisutno je bilo jako obezbjeđenje od desetak sudskih policajaca, koji su bili uz dvojicu optuženih, inače vezanih lisicama i lancima na rukama i nogama. Hajriz i Mešić su prilikom jednog od ročišta za produženje pritvora napravili incident, kada su pokušali izaći iz sudnice, ali su ih u tome spriječili i brzo savladali sudski policajci.

- Optužba je van svake sumnje uspjela dokazati da su optuženi Mešić i Hajriz ubili Admira Veličanina. Obojica su bila ranije osuđivana, kazao je sudija Malićbegović.

Prema navodima optužnice, Hajriz i Mešić su pozvali Veličanina i našli se sa njim te ga napali i savladali, a onda mu svezali ruke i noge. Nakon toga su se njegovim audijem TT odvezli do naselja Begov Han i mjesta Pepelarska Rijeka, odakle su se makadamskim šumskim putem zaputili prema lokalitetu Grašnica. Veličanina su potom doveli do obližnje litice, a onda je Mešić na cijev puške stavio praznu plastičnu flašu, te oružje prislonio na njegovu glavu i povukao obarač. Tijelo su potom gurnuli u provaliju duboku 53 metra.