Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 05 Novembar 2012 17:13

Razbojnici iz Bistua Nuove

Zenička policija identifikovala je i uhapsila dvojicu počinilaca krivičnih djela, i to dva teška razbojništva i dvije teške krađe, sva četiri događaja u Zenici. Saznajemo da su uhapšeni Dino Đulan (19) i maloljetni Z. Đ. Detalji u saopćenju MUP- ZDK koje prenosimo u cijelosti. Obojici je određen pritvor od strane Kantonalnog suda Zenica. 

 

Dana 26.09.2012. godine, u 02,15 sati, putem telefona dežurnoj službi Policijske stanice Crkvice obratio se K.F. iz Zenice, te prijavio da je od strane dva maskirana lica sa fantomkama na glavi, izvršeno razbojništvo nad licem J.F., koje se nalazilo u njegovoj porodičnoj kući u ulici Bistua Nuova, općina Zenica. Odmah po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta je upućena patrola policije Policijske stanice Crkvice koja je potvrdila tačnost navedene prijave, te obezbjedila lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe Policijske uprave I Zenica, koja je na lica mjesta i izvršila uviđaj.


Izvršenim uviđajem je utvrđeno da su dva maskirana lica provaljivanjem kroz prozor u prizemlju kuće, ušla u unutrašnjost objekta, izvršila premetačinu stvari te tom prilikom oštećenom J.F. nanijela lakše tjelesne povrede i od istog otuđila ručni sat, novčanik sa novcem, ličnim dokumentima i bankovnim karticama, nešto zlatnog nakita, set noževa te ključ od ulaznih vrata. Nakon izvršenja razbojništva lica su se udaljila u nepoznatom pravcu.

 

Dana 27.10.2012. godine, u 20,40 sati, putem telefona dežurnoj službi Policijske stanice Crkvice obratio se N.R. iz Zenice, te tom prilikom prijavio da je od strane dva maskirana lica nad njim izvršeno razbojništvo u Samostalno trgovinskoj radnji, koja se nalazi u ulici Bistua Nuova, kod broja 52, općina Zenica. Odmah po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta su izašli službenici Policijske stanice Crkvice, koji su obezbjedili lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe Policijske uprave I Zenica, nakon čega je izvršen uviđaj na mjesta izvršenja ovog razbojništva. Izvršenim uviđajem je utvrđeno da su dva maskirana lica, nakon dužeg promatranja objekta, iskoristila pogodan trenutak kada u radnji nije bilo kupaca, te brzo ušla u objekat i odmah oštećenom zadala više udaraca metalnom šipkom, nanijevši mu tom prilikom lakše tjelesne povrede, nakon čega su iz kase otuđila novac u iznosu od 360,00 KM. Nakon izvršenja razbojništva lica su se udaljila u nepoznatom pravcu.

 

O navedenim događajima je odmah obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona koji je naložio da se preduzmu sve neophodne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja izvršenih krivičnih djela te pronalaska i hvatanja izvršilaca istih.

 

Nakon završenog uviđaja u svakom konkretnom slučaju službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I Zenica su preduzimali intenzivne i opsežne operativno-taktičke mjere i radnje u cilju pronalaska i procesuiranja izvršilaca krivičnih djela izvršenih nad oštećenim J.F. i N.R., te su prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti došli do operativnih saznanja koja su ukazivala na činjenicu da se u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela može dovesti lice Đ.D., rođeno 1993. godine u Zenice, te jedno maloljetno lice, takođe iz Zenice.

 

Dana 31.10.2012. godine službenici Odsjeka kriminalističke policije su locirali navedena lica te ista lišili slobode, nakon čega su sa licima u službenim prostorijama obavljeni razgovori na okolnosti izvršenja krivičnih djela koja im se stavljaju na teret. U svojim izjavama osumnjičeni su u potpunosti priznali izvršenje navedenih krivičnih djela. Tokom kriminalističke obrade, službenici Odsjeka kriminalističke policije su došli do određenih informacija o načinima izvršenja ovih krivičnih djela kao i mjestima na kojim su odbačeni otuđeni predmeti. Operativnim aktivnostima policijskih službenika pronađeni su svi otuđeni predmeti kao i metalna šipka kojom su licu N.R. nanesene povrede. Pronađeni predmeti su fiksirani, fotografisani, te izuzeti sa mjesta pronalaska i isti će biti predmet potrebnih vještačenja. Dana 31.10.2012. godine, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici, su na osnovu naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršili pretrese porodičnih kuća, podrumskih prostorija i drugih objekata koji su u vlasništvu i koje koriste osumnjičena lica. Tačnije, pretresi su izvršeni na četiri odvojene lokacije i tom prilikom su pronađeni određeni predmeti kao i odjevni predmeti navedenih lica, koji su izuzeti i koji će takođe biti predmet vještačenja. Lice Đ.D. i maloljetno lice iz Zenice su uz službeni izvještaj predati Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na nadležnost i dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili opisana krivična djela „ Razbojništvo” iz člana 289. KZ FBiH a na štetu J.F. i N.R. iz Zenice.

 

Takođe, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenih razbojništava počinjenih na štetu J.F. i N.R., zadokumentovali krivičnu odgovornost navedenih lica u predmetu krivičnih djela "Teška krađa", izvršenih u proteklom periodu u porodične kuće vlasništvo V.M. i A.Ž., a koje se nalaze u Zenici u ulici Bistua Nuova. Izvršenjem ovih teških krađa lica su otuđila novac, zlatni nakit te bakarne predmete. U sklopu aktivnosti poduzimanih na dokumentovanju i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, svi otuđeni predmeti su pronađeni a protiv lica Đ.D. i maloljetnog lica je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, nakon izvršene kriminalističke obrade, dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su navedena lica počinila krivična djela „Teška krađa” iz člana 287. KZ FBiH, a na štetu V.M. i A.Ž. iz Zenice.


URED POLICIJSKOG KOMESARA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)