28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Oktobar 2012 07:31

U porodici poginulog rudara

Tridesetjednogodišnji rudar Nisvet Odobašić poginuo je jučer oko dva sata i 25 minuta u pogonu Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica. Uviđaj na mjestu nesreće su obavili rudarski inspektori Zahid Mustajbašić i Refik Kurbašić.

 

- Uviđaj smo obavili, ali u ovom trenutku rano je govoriti o uzrocima nesreće. Ono što mogu reći je da je rudar Odobašić stradao od zateznog bubnja trake petnaestak metara od radilišta u jami. Kako i zašto se tu nalazio, s obzirom da to nije blizu njegovog radnog mjesta, utvrdićemo kroz izjave drugih rudara. U svakom slučaju, utvrđeno je da je uzrok ljudski faktor, ne radi se o tehničkom kvaru ili nesreći koju je uzrokovao odron ili slično, kazao nam je inspektor Mustajbašić. Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, kaže da je najgore u svemu što je izgubljen mladi život, ističući da će porodici stradalog rudara biti pružena sva moguća pomoć. 


- Bez obzira na sve napore koji se ulažu u stvaranju što sigurnijih uslova za rad u jamama, stepen opreza svakog pojedinca mora biti maksimalan, dodao je Oruč. Iza Nisveta Odobašića ostali su nezaposlena supruga Samra i dvoje male djece, trogodišnji Elman i šestogodišnja Nejla. Jučer smo ih posjetili u zeničkom naselju Mokušnice, gdje žive kao podstanari. Sa njima je bio Samrin otac Salih Jašarević. Upravo su se spremali da krenu kod Nisvetovih roditelja, u naselje Pehare.

 

- Nisvet je rođen u Njemačkoj. Završio je srednju školu za mesoprerađivača-mljekara. Neimaština i teška situacija nagnala ga je da prihvati posao kojim ga je otac odhranio, posao rudara. Otac mu je do penzije radio u rudniku. Allah je htio da ne dočekamo zajedno Bajram, kazala nam je Samra. Njihova dječica se igraju oko nas, još ne shvaćajući da su ostali bez oca, zapitkujući prisutnu rodbinu o čemu to njihov dedo i majka pričaju sa «nepoznatim čikom».

 

- Želimo vjerovati da će se rudnik pobrinuti za porodicu. On je pet i po godina u jami, uglavnom na određeno. Tek nedavno je dobio posao za stalno i sad su tek trebali stati na noge. U svakom slučaju dok ja mogu osigurati hljeb za sebe, neće ni nih troje biti gladno, teško uzdišući govori Samirin otac Salih. Od Samre i Saliha saznajemo da Nisvetovi roditelji imaju tri udate kćerke, a da su ih upravo Nisvet i Samra najčešće obilazili, te brinuli iste brige, pri svakom Nisvetovom ulasku u Staru jamu, duboku više od pola kilometra.

- Kad god dođe kući žalio se kako je naporno, ali da se mora dokazivati, da mora raditi više od drugih da bi ga ostavili na poslu. Samo mu je na pameti bilo da nam to što donese kopajući dole sve što imamo da prehranimo, a Nejla nam je sad krenula u prvi razred, kroz suze nam kazuje supruga Samra.

 

Odobašić je drugi poginuli rudar ove godine u zeničkom rudniku. Desetog jula, nakon sedmodnevne borbe za život, preminuo je rudar Hajrudin Karić (46) na odjeljenju intenzivne njege Kantonalne bolnice Zenica. Karić je povrijeđen kada je iz nepoznatih razloga pokretna traka za transport uglja uhvatila njegovu lijevu ruku, te ga povukla na mašinu, usljed čega je zadobio teške povrede lijeve nadlaktice, grudnog koša i unutrašnjih organa. Iza hajrudina Karića su ostali supruga i troje djece.