28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Oktobar 2012 07:37

Slučaj: Fahrudin Čago i drugi

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Fahrudin Čago i drugi, optuženi Nedžad Galić izjasnio se da nije kriv. U ovom maratonskom pripremanju suđenja, pet mjeseci od potvrđivanja optužnice, izjašnjenje je organizovano u više navrata. Prema podacima sa suda, firma "Ama-prom" se još nije izjasnila o krivnji, a tek nako izjašnjenja njihovog ovlaštenog predstavnika, se može očekivati zakazivanje prvog sudskog ročišta.

 

Prethodno, 29. avgusta optuženi Nermin Mujanović, „Čago komerc”, „AD Nerkomerc” i „Belmi komerc”, izjasnili su se da nisu krivi. Dvije sedmice ranije, 13. avgusta, to su na isti način, negiranjem krivnje, učinili optuženi Fahrudin Čago, Smail Mujčinović, Nermin Demirović, Enes Pašalić, Mersiha Kvrgić, Selma Imamović, Maja Relja, Merima Šabanović, Alija Raščić, Adnan Raščić , “A&R Vodenica” Visoko , Safet Čolaković, “Safety&CO” Mostar, Esad Jazvin, “Es-comerc” Mostar, Edo Čolaković, “King-BH” Mostar, Osman Kantić, Jasmin Mustafić, Mirav Dropić, “Fazex” Tuzla, Sead Salihbegović, “Gamadeus” Kalesija, Amalija Tomić, “Tim-hans” Tuzla, Branko Leko, “ART-prom” Grude, Rasmin Alajbegović i “AD-BH commerce” Kakanj.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 15. maja ove godine optužnicu u predmetu Fahrudin Čago i drugi, koja tereti fizičke i pravne osobe predvovođene Fahrudinom Čagom, za krivična djela organizirani kriminal, porezna utaja, a u vezi sa krivičnim djelom pranje novca. Prvooptuženi Fahrudin Čago se tereti da je u vremenskom periodu od početka 2006. do kraja oktobra 2009. godine organizovao i rukovodio pripadnicima grupe za organizovani kriminal, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi veće vrijednosti. U optužnici Tužilaštva BiH se tvrdi da je Čago sa najbližim saradikom Mujčinovićem upravljao, ostali uposlenici jihove firme sačinjavali dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili internu - skrivenu blagajnu i pronalazili pomenute optužene pravne osobe na koje se, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije o navodnoj prodaji robe (cigareta), prebacila obaveza plaćanja PDV-a. Optužnica navodi da je na opisani način izbjegnuto plaćanje obaveza propisanih poreskim zakonodavstvom BiH i FBiH, i to PDV-a u iznosu od 1.661.300 KM, i poreza na dobit u iznosu od 1.714.344 KM, što predstavlja ukupno iznos od 3.375.644 KM, za koji su oštećeni budžeti BiH i FBiH.

 

Sud BiH je optužnicu potvrdio 15. maja ove godine, a cijeli slučaj je otkriven i zadokumentovan, a akteri pohapšeni krajem 2009.godine, nakon čega je nekoliko tada prvoosumjičenih provelo po nekoliko mjeseci u pritvoru.