30 Maj 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 Oktobar 2012 09:22

MUP: lažne tablice

U posljednje vrijeme, od strane službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koji vrše obradu prekršaja u saobraćaju, snimljenih stacionarnim radarima na području Zeničko-dobojskog kantona, uočeno je da veliki broj vozača koristi registarske tablice koje nisu izdate za vozila koja su snimljena radarima. S tim u vezi, obavještavamo javnost da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u vremenskom periodu od 12. do 15. septembra 2012. godine, poduzimati akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu registarskih tablica i kontrolu važnosti registracije vozila.

 

Pored redovnih saobraćajnih patrola koje će biti angažovane na provođenju ove akcije, kontrolu će vršiti i dodatne patrole u ruralnim područjima i na lokalnim putevima koji povezuju sela i prigradska naselja sa gradom. Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da su počinili prekršaje iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, a takođe, shodno Zakonu o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona, vršiće se pregledi vozila u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenog krivičnog djela, predmeta kojim je izvršeno krivično djelo, predmeta koji se posjeduju protivno zakonskim odredbama, kao i otkrivanja izvršilaca krivičnih djela.

 

U skladu sa procjenama izvršen je odabir lokacija na kojima će se vršiti kontrola, odnosno kontrolnih tački sa precizno definisanim zadacima i obavezama policijskih službenika, materijalno-tehničkim sredstvima koja će se tom prilikom koristiti, te propisanim procedurama koje se odnose na zaustavljanje, javljanje i neodložno evidentiranje preduzetih mjera.

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih propisa u pogledu korištenja registarskih tablica i registracije vozila, te da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, kao i druge učesnike u saobraćaju.


URED POLICIJSKOG KOMESARA