Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 17 Septembar 2012 00:55

Iz KPZ-a u novi kriminal

Osuđenik u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica Vinko Jurić uhapšen je prije nekoliko dana zbog sumnje da je učestvovao u prebacivanju pet kilograma marihuane za vrijeme petosatnog dopusta iz KPZ-a. Muhamed D. iz Gradačca, nakon što mu je završio dopust, nije se vratio u mostarski zatvor, nego je ukrao automobil, ali je ubrzo uhapšen.

Zloupotreba propisa

 

Prije godinu i Zeničanin Alen Alić bio je na dopustu iz zatvora kad je počinio pljačku poštanskog vozila, a potom se uredno vratio u zatvor.

 

To su samo neki od primjera zloupotrebe propisa koji osuđenicima omogućavaju čak i godišnji odmor te povremene izlaske u grad. Koliko ih koristi, koliko zloupotrijebi pogodnosti te šta sve osuđenik može dobiti za vrijeme izdržavanja kazne za "Avaz" je odgovorio direktor najvećeg bh. zatvora KPZ-a Zenica Nihad Spahić.

 

- Osuđenici koriste ono što zakoni, propisi i pravilnici omogućavaju, a mi smo dužni da provedemo procedure. Iako svaki takav slučaj završi na naslovnicama novina, u odnosu na broj osuđenika koji koriste pogodnosti, zaista je broj prekršaja minoran. Riječ je o nekoliko pojedinačnih slučajeva u toku jedne godine - kaže Spahić.

Pravo pogodnosti

 

On navodi da je broj onih koji se ne vrate s odmora u zatvor prepolovljen u odnosu na ranije godine te da nezakonita produženja boravka vani uglavnom okončaju s kašnjenjem od dan-dva.

 

- Pravo na vanzavodske pogodnosti imaju svi osuđenici iz grupe A, te one s malo manje dobrim ponašanjem, grupe B. Od 800 osuđenika u KPZ-u, 70 posto je u A grupi, dakle onih koji se u zatvoru ponašaju primjereno, te 15 posto onih u B grupi. Svaki osuđenik ima pravo na dan boravka vani nakon sedam u zatvoru, dakle četiri mjesečno. Ti dani se koriste uglavnom vikendom, a osuđenicima koji žive daleko od Zenice omogućavamo da spoje slobodne dane. Uz to, oni koji rade imaju i godišnji odmor prema Zakonu o radu, a to je od 18 do 30 radnih dana, prema propisima Federacije - navodi Spahić.

 

Uz sve pobrojano, svaki osuđenik mjesečno dobiva i petosatni dopust za izlazak u Zenicu, ali ima i mogućnost vanrednog odsustvovanja u slučaju bolesti ili smrti člana porodice. Sve te povlastice ne smiju se zloupotrijebiti, jer slijede sankcije.

 

- I osuđenik, iako je u zatvoru, može biti krivično ili prekršajno sankcioniran. I njima se sudi i budu osuđeni ako počine drugo djelo dok su ovdje, precizira direktor KPZ-a Zenica.

Što se tiče samog zatvora, mogućnost povlastice izlaska im se ukida na godinu ili manje ako počine prekršaj, odnosno do pravosnažnosti istražnog djela za koje se sumnjiče ili dok se ne okonča istraga ukoliko budu oslobođeni. Sve je precizirano strogo utvrđenim pravilnicima i propisima.

Kad sljedeći put čujete da je osuđenik ili bjegunac iz KPZ-a počinio neko nedjelo, znajte da je prethodno bio savršeno miran i primjeren u zatvoru, čime je stekao pravo da izađe vani.

Saglasnost policije

- Da bi uopće počeo koristiti povlastice, osuđenik mora izdržati dio kazne. Taj dio je od jedne četvrtine za lakša djela do tri petine za ratne zločine. I osuđenici za ratne zločine imaju mogućnost tih benifita, ali pod znatno težim okolnostima - navodi Spahić, dodajući da je za teža djela i kazne više od deset godina zatvora neophodna i saglasnost lokalne policije i Centra za socijalni rad grada u kojem je djelo počinjeno, odnosno gdje osuđenik ide na odmor.

 

dnevni avaz

Posljednje od

Povezani članci (by tag)