Printaj ovu stranu
petak, 10 Avgust 2012 23:56

Bošnjak u pritvoru,ostali pušteni

Kantonalni tužilac Zeničko - dobojskog kantona Dževad Zahirović danas je uputio Kantonalnom sudu u Zenici zahtjev za određivanje jednomjesečnog pritvora za Hanasa Bošnjaka (52).Bošnjak je osumnjičen od strane MUP-a Zeničko - dobojskog kantona za četiri krivična djela, i to pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti, te neovlašteno držanje oružja i eksplozivnih naprava. Tužilac je saslušao osumnjičenog, te zatražio pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, te ponavljanja nedjela. 

 

Podsjetimo, jučer oko devet sati Bošnjak je sa tri bačene bombe, od kojih su dvije ekplodirale "dočekao" ekipu općinske inspekcije kojoj je asistirala policija, nakon što su općinari naložili uklanjanje kioska. Ranije, nadležna općinska služba "deložirala" je ovaj i još nekoliko kioska zbog gradnje Glavne gradske magistrale. Bošnjak je tražio drugu lokaciju, ponajviše jer je kiosk njegove sestre Nasihe, sa kojom je u zavadi, ostao na lokaciji nekoliko metara dalje, ali u poziciji u kojoj ne smeta gradnji buduće magistrale.

 

U napadu su ranjena dva policajca, jedna prolaznica, te Bošnjakova sestra, na koju je on prvu bacio bombu. Uz Bošnjaka, prekjučer su privedeni Ferida, Emrah i Bego Patković, Mahmut Bošnjak, te Amila Aščerić. Njih petero su osumnjičeni za sudjelovanje u grupi koja je spriječavala službene osobe u vršenju dužnosti. Policija ih je, nakon saslušanja, pustila na slobodu.

 

Općinska Služba za inspekcijske poslove je u svom saopćenju navela da je "pokušala postupiti po Zaključku o prinudnom izvršenju", jer je Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice obavjestilo da Bošnjak od 1. novembra 2007. godine nema potpisan ugovor sa Javnim preduzećem, te da zauzima javnu površinu bespravno, a da njegov objekat sada predstavlja smetnju izgradnji Glavne gradske magistrale.

 

Povodom napada na njihove kolege, jučer se oglasila Unija pripadnika policije 1991-95, podružnica Zenica, koja je od premijera i MUP-ova Federacije i ZDK zatražila da zaštite policajce na njihovim radnim zadacima, omogućavajući im bolju opremljenost, obuku, kao i uvjete za rad. Zatraženo je i da se napadač sankcioniše na pravi način, čime će se poslati poruka onima koji u budućnosti budu namjeravali napasti policiju.

 

bombabos2

Posljednje od

Povezani članci (by tag)