18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Printaj ovu stranu
nedjelja, 05 Avgust 2012 11:52

Investitora u ZDK traže SAD?

Nakon što je objelodanjeno da je predstavnik kompanije "KJ Gold Canada Ltd" Piter Martin Kun (Peter Kuhn) iskazao premijeru ZDK Fikretu Plevljaku i resornim ministrima Raifu Seferoviću i Džemilu Ugarku zainteresiranost da kupi Rudnik željezne rude Vareš, otkriveno je da je za ovim Kanađaninom njemačkog porijekla u SAD-u raspisana potjernica. To je informacija koju su nam dostavili naši čitaoci iz SAD-a, a koju smo provjerili i u nadležnim američkim organima. Za Kunom je potjernica raspisana zbog zavjere i pomaganja u pljački, davanja lažnih informacija i onečišćenja vode i tla SAD-a. Njega, prema optužnici vlasti Kalifornije, traži i Agencija za zaštitu okoliša SAD-a. 

- Kun je istakao da je njegova kompanija spremna izmiriti dugovanja Rudnika od 3,8 miliona KM, a potom investirati od 90 do 150 miliona američkih dolara. Investitor je zatražio od Vlade ZDK da, uz saglasnost Općine Vareš, dodijeli koncesiju, okolinsku dozvolu, da omogući dobivanje dozvole za eksploataciju rude te omogući korištenje plinovoda koji prolazi dvadesetak kilometara istočno od Vareša - saopćeno je iz Vlade. 

No, prema podacima američkih istražnih organa, Peter Martin Kun bio je predsjednik i izvršni direktor "French Gulch (Nevada) Mining Corporationa" i "Bullion River Gold Corporationa" u SAD-u, gdje je učestvovao u zavjeri da se ilegalno odlaže rudarskih otpad koji sadrži opasne koncentracije arsena i olova u blizini zakupljenih rudarskih okana. 

Kun je, navodi se u potjernici, optužen u distriktu Kalifornija po pet tačaka, u julu 2010. godine, a američki organi još nisu zatražili njegovo izručenje, iako vjeruju da živi u Vankuveru. Ipak, Agencija za zaštitu okoliša SAD-a traži od svih koji imaju saznanja o njegovom kretanju da obavijeste policiju ili nadležne agencije u SAD-u.

Premijer Plevljak informaciju o potjernici dobio je od "Avazovog" novinara. 

- Ova saznanja odmah sam proslijedio MUP-u i zatražio da se o tome obavijeste nadležni organi u BiH, kao i da se njena validnost i detalji provjere, te da me o tome obavijeste. Naš razgovor bio je upoznavajućeg karaktera i iskazana je spremnost za potpisivanje protokola. Prema mojim informacijama, Kun se nakon toga vratio u Kanadu - kazao nam je Plevljak. 

Od Kuna smo potražili komentar na saznanja da je u SAD-u za njim raspisana potjernica, a u elektronskoj poruci koju nam je uzvratio navedeno je:

- Nažalost, nisam u mogućnosti odgovoriti na vaša pitanja u ovom trenutku, ali bit će vremena da odgovore daju odgovarajući ljudi u bliskoj budućnosti.

/dnevni avaz