Printaj ovu stranu
četvrtak, 28 Juni 2012 07:37

FUP prijavio načelnika Kaknja

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zloupotrebe položaja i neizvršavanja sudske odluke protiv Mensura Jašarspahića, načelnika Općine Kakanj.  Prema saopćenju FUP-a istražitelji su utvrdili osnov sumnje da je on u postupku odlučivanja o izboru najpovoljnije ponude po javnom konkursu za dodjelu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje trgovačkog centra  City Centar 1  počinio bitne povrede odredbi Zakona o upravnom postupku.

Naime, iako je u proceduri najbolje uvjete dala firma «Gradus» Sarajevo, on je lokaciju i mogućnost gradnje dodjelio firmi «K-B» Busovača. Sarajlije su se žalile, a Jašarspahić je, začuđujuće, na sjednici Općinskog Vijeća Kaknja «ponudio na glasanje» žalbu oštećene firme.

 

 

Nakon što je žalba odbijena, sarajevska firma se žalila Kantonalnom sudu, koji je još 2008. presudio u njenu korist, te naložio zaustavljanje «bilo kakvih radova» po prvobitnim, nelegalnim i poništenim odlukama». Prema navedenoj presudi Kantonalnog suda u Zenici, Jašarspahić je kao odgovorno lice u Općini Kakanj do danas nije postupio, niti je ponovljeni postupak do danas okončan. Preduzeće iz Busovače, u međuvremenu, izgradilo je objekat na spornom zemljištu.

 

Kako nam je potvrdio portparol Tužilaštva Zeničko – dobojskog kantona Sanjin Kulenović, Izvještaj FUP-a sa podacima iz saopćenja «federalaca» još (do jučer u 16 sati) nije zaprimljen u Tužilaštvo ZDK. Inače, u ranijim situacijama, prijave bi od FUP-a do Zenice putovale službenom poštom i dva- tri dana, prije nego stignu i budu raspoređeni za rad kod postupajućeg tužioca.Još otprije nekoliko mjeseci, kad su počeli oružani obračuni zbog vlasništva nad CC1, načelnik Jašarspahić je bio uglavnom nedostupan na svoj broj mobitela. Jučer poslijepodne bilo ga je nemoguće dobiti «zbog obaveza» i u kabinetu, tako da smo ostali uskraćeni za njegov komentar podnesenog Izv

Posljednje od

Povezani članci (by tag)