Printaj ovu stranu
nedjelja, 17 Juni 2012 10:13

Oduzeto dvanaest auta i motora

Obavještavamo javnost da su policijski službenici Policijske uprave I, Policijske stanice Centar, u proteklih mjesec dana postupali shodno odredbama člana 19. Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine, na osnovu kojeg su od vozača privremeno oduzimana putnička motorna vozila kao sredstvo činjena prekršaja. Radi se o vozačima motornih vozila koji su u proteklom periodu počinili veći broj prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, oglušivši se na zakonske sankcije (veći broj neplaćenih novčanih kazni), nastavljajući činiti prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, na koji način isti predstavljaju opasnost po bezbjednost građana i ostalih učesnika u saobraćaju. O svim poduzetim mjerama i radnjama koje su se odnosile na privremeno oduzimanje putničkih motornih vozila je obavještavan dežurni sudija Općinskog suda u Zenici.

 

Na osnovu naprijed navedenog a u kontekstu naznačenih zakonskih odredbi, u proteklom periodu policijski službenici Policijske uprave I, Policijske stanice Centar su prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka kao i prilikom vršenja kontrola u saobraćaju, privremeno oduzeli devet putničkih motornih vozila i tri motocikla. Kako je utvrđeno, počionicima ovih prekršaja su izrečene novčane kazne zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju, ukupne vrijednosti od 2.000,00 do 10.000,00 KM.

 

Protiv počinilaca prekršaja Općinskom sudu u Zenici je dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, sa prijedlogom da se privremeno oduzeta vozila trajno oduzmu.

U narednom periodu, policijski službenici Policijske uprave I, Policijske stanice Centar, će nastaviti sa navedenim aktivnostima, sa akcentom na kontrolu i sankcionisanje povratnika u vršenju prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju postizanja visokog stepena bezbjednosti kada je u pitanju segment saobraćaja, stvaranja što boljih pretpostavki i uvjeta za normalno odvijanje istog, čime će se u konačnici postići i osigurati veća sigurnost ne samo učesnika u saobraćaju nego i ukupna sigurnost građana na području iz nadležnosti Policijske uprave I, Policijske stanice Centar.


URED POLICIJSKOG KOMESARA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)