28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Juni 2012 11:44

Detalji tragedije na ekskurziji

Četrnaestogodišnji dječak iz Zenice Safet (Asima) Serhatlić iz Zenice preminuo je jučer oko četrnaest sati u vodi u uvali Skot kod Kraljevice, između Rijeke i Opatije (Hrvatska), potvrdio je Šećan Mujčinović, pomoćnik direktora škole sa čijom ekskurzijom je dječak otputovao na ekskurziju.

 

Četiri odjeljenja osmih razreda posljednje generacije osmogodišnjeg obrazovanja iz škole "Skender Kulenović" u zeničkom naselju Novo Radakovo preksinoć je krenulo iz Zenice na petodnevnu ekskurziju u mjestašce, u kojem su upravo ekskurziju završili osnovci iz druge dvije zeničke škole. Stigli su jučer rano ujutro, smjestili se, a prvi dodir ovog dječaka sa vodom bio je koban.

 

- Igrali su se u plićaku, dakle nije bio u dubokoj vodi. Dolje je sa njima direktorica škole, koja mi je prenijela da je on sa školskim drugovima tek ušao u vodu. Kad su primjetili da je pao odmah su ga izvukli i pokušali ga reanimirati. Hitna pomoć je stigla za sedmnaest minuta i oni su također pokušali reanimaciju. Nemamo još kompletne informacije, ali znamo da je i policija brzo stigla. Sve je bilo bezuspješno, kazao nam je Mujčinović.

 

Prema informacijama kojima raspolažu u školi, potvrđeno je da se ne radi o utapanju nego otkazivanju srca, ali će se ipak čekati zvanične informacije, prije nego se to potvrdi. Ljekari lokalne medicinske ustanove upravi škole su saopćili da je ljekar kao uzrok smrti naveo " prestanak rada srca".

 

- Bio sam u porodici. Otac je sezonski rad, prije nekoliko dana je otputovao u Njemačku i obavješten je o smrti. U kući su majka i Safetova sestra, učenica šestog razreda naše škole, navodi Mujčinović.

 

Pomoćnik direktora škole navodi da će se ekskurzija  najvjerovatnije danas vratiti iz Hrvatske. Tijelo nesretnog dječaka je prevezeno u u Rijeku na obdukciju.