19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Maj 2012 09:12

Presuda: KBZ je kriva za nemar

Prošlo je trinaest godina i tri mjeseca od smrti Zeničanina Seada Agića. Smrt od iskrvarenja tokom procesa dijalize bila je dovoljna da njegova supruga Sabiha pokrene dugotrajan sudski proces, koji je završen protekle sedmice. Pravosnažnom presudom Kantonalnog suda Zenica zbog nesavjesnog postupka prilikom zdravstvene usluge Kantonalna bolnica Zenica obavezana je da plati 54.876, 20 KM. Istovremeno, sud je preinačio odluku Općinskog suda da istovjetan iznos isplate solidarno i tri tužene medicinske sestre, Adviju Brkić, Branku Nišić i Amelu Krgo.

 

- Od početka sam tvrdila da je skrivanje odjeće mog muža i aparata za dijalizu, koje je policija pronašla u garderobi, dovoljan dokaz da se nešto imalo sakriti. Izljevanje 250 mililitara krvi u minuti niko nije primjetio, jer su sestre bile zaokupljene gledanjem TV-a, tvrdila je tokom procesa Seadova supruga Sabiha.

 

Tokom suđenja iz slučaja su izuzeta imena i odgovornost dežurnih ljekara. Agić je preminuo nakon pokušaja oživljavanja, a krv je isticala prethodnih dvadesetak minuta, natopljavajući njegovu odjeću. Iz nepoznatih razloga, iako je uobičajeno da za sve umrle u bolnici bude urađena «pod obavezno», nije izvršena obdukcija tijela, te da je policija slučaj preuzela tek na insistiranje Seadovog brata.

 

Propalo je više naših pokušaja da od Uprave Kantonalne bolnice Zenica dobijemo informaciju koliko je slučajeva koje pacijenti i njihove porodice vode na raznim sudovima u Federaciji. Najnoviji je u ponedjeljak započeti proces zbog nemara tokom pregleda u trudnoći Šeherzade Mešljević iz Begov hana kod Žepča, a naon što su ljekari, po tužiteljici «propustili da je obavjeste da plod koji nosi nema ruku, te ima jednu kraću nogu i povrijeđenu kičmu».