28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 Maj 2012 10:53

Potvrđena optužnica slučaj Čago

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu "Fahrudin Čago i drugi" za organizirani kriminal, poreznu utaju i pranje novca. 

Optužnica je podignuta protiv Fahrudina Čage, Smaila Mujčinovića, „Čago komerc” d.o.o. Zenica, Nermina Demirovića, Enesa Pašalića, Mersihe Kvrgić, Selme Imamović, Maje Relja, Merime Šabanović, Alije Raščića, Adnana Raščića, „A&R Vodenica” d.o.o. Visoko, Safeta Čolakovića, „Safety & CO” d.o.o. Mostar, Esada Jazvina, „ES-Komerc” d.o.o. Mostar, Ede Čolakovića, „King BH” d.o.o. Mostar. Optužnica je podignuta i protiv Osmana Kantića, „AD-Nerkomerc” d.o.o. Jelah, Jasmina Mustafića, Mirava Dropića, FAZEX d.o.o. Tuzla, Seada Salihbegovića, „Gamadeus” d.o.o. Kalesija, Nedžada Galića, „Ama prom” d.o.o. Tuzla, Amalije Tomić, „Tim Hans” d.o.o. Tuzla, Mladena Markovića, Branka Leke, „Art prom” d.o.o. Grude, Rasmina Alajbegovića, AD-BHComerc d.o.o. Kakanj, Nermina Mujanovića i „Belmin Commerce” d.o.o. Živinice.

 

Prvooptuženi Fahrudin Čago se tereti da je  od početka 2006. do kraja oktobra 2009. organizirao i rukovodio pripadnicima grupe za organizirani kriminal, koju su sačinjavale ove optužene osobe. Optužnica tereti ovu grupu za smišljeno i zajedničko djelovanje radi sticanja protupravne imovinske koristi veće vrijednosti. Kako se navodi u optužnici, ova grupa za organizirani kriminal je bila dobro hijerarhijski ustrojena, s jasno podijeljenim ulogama, gdje je prvooptuženi Fahrudin Čago kao organizator grupe za organizirani kriminal rukovodio grupom zajedno s direktorom preduzeća “Čago Komerc” d.o.o. Zenica, drugooptuženim Smailom Mujčinovićem kao najbližim saradnikom, koji je po njegovim uputama postupao i upravljao radom ovog preduzeća, Ostali su pripadnici grupe za organizirani kriminal, optuženi uposlenici preduzeća “Čago Komerc”, sačinjavali dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili internu - skrivenu blagajnu i pronalazili spomenute optužene pravne osobe na koje se, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije o navodnoj prodaji robe (cigareta), prebacila obaveza plaćanja PDV-a.

 

Optužnica navodi da je izbjegnuto plaćanje obaveza propisanih poreznim zakonodavstvom BiH i FBiH, i to PDV-a u iznosu od 1.661.300 KM, i poreza na dobit u iznosu od 1.714.344 KM, što predstavlja iznos od 3.375.644 KM, za koji su oštećeni budžeti BiH i FBiH, saopćeno je iz Suda BiH.