28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Maj 2012 11:43

Na šta se žale osuđenici

Na to su se prošle godine žalili Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, koja mjesečno zaprimi oko deset žalbi "lica iza rešetaka". Žalbe se, između ostalog, Zatvorenici u BiH pri izdržavanju kazni susreću se sa brojnim problemima, pa im tako ljekarsku pomoć ukazuje doktor pod dejstvom alkohola, ili im serviraju hranu s isteklim rokom trajanjaodnose na loše uslove smještaja i nekorektno ponašanje osoblja u zatvorima, neodgovarajuću zdravstvenu zaštitu i higijenske uslove, te slične probleme.

 

"U KPZ Zenica ombudsmani su zaprimili pritužbe više osuđenih lica koji ističu da svakodnevno trpe provokacije vaspitača. U tom zavodu svi intervjuisani zatvorenici priznali su da ima nasilja među zatvorenicima", ističu ombudsmani u izvještaju za prošlu godinu, te dodaju da se nekolicina osuđenika iz tog KPZ-a žalilo da "zavodski ljekar eksperimentiše sa terapijom". Osuđenici u KPZ Sarajevo žalili su se na zavodskog ljekara, za kojeg tvrde da dolazi u alkoholisanom stanju.

"Prilikom posjeta kazneno-popravnim ustanovama ombudsmanima se često obraćaju osuđena lica sa pritužbama na količinu i kvalitet ishrane. Ističu da je hrana jednolična, neukusna i nedovoljna, a u nekim ustanovama da su sokovima i namazima istekli rokovi trajanja", stoji u Izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za prošlu godinu.

 

Inače, od ukupno 121 pritužbe tokom 2011, najviše ih je došlo iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica, što ne iznenađuje, s obzirom na to da je u tom zavodu smješteno najviše zatvorenika. Nihad Spahić, upravnik zeničkog KPZ-a, priznaje da su pritužbe osuđenika česte, ali i ocjenjuje da su one uglavnom neosnovane. "Tvrdim da je većina primjedbi neosnovana, ali ne mogu da kažem da je stanje u zatvoru 'bajno'. Mi poštujemo zakon i pristup prema svim osuđenicima je isti", podvlači Spahić. Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija RS, inače bivši direktor KPZ Tunjice, kod Banjaluke, ističe da osuđenici u prethodnom periodu nisu imali primjedbi na uslove u tom zavodu, te da se zakon maksimalno poštuje.

 

Komentarišući izvještaj ombudsmena, Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH, ističe da su se do sada niz puta u negativnom kontekstu spominjali odnosi osuđenik - vaspitač, što, kaže, vjerovatno ima osnova. "Ta oblast je u nadležnosti entitetskih ministarstava, a nama se mogu žaliti samo osuđenici i pritvorenici koji kaznu izdržavaju po presudi Suda BiH, te tada možemo da intervenišemo. Međutim, ne bilježimo previše takvih pritužbi", kaže Halilagić.

 

Nezavisne/