Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/messerpetrovo
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/messerpetrovo
Printaj ovu stranu
subota, 21 April 2012 16:41

Foto-video: Novi Messerov pogon

Kompanija Messer BH Gas  je u Sočkovcu, u općini Petrovo svečano pustlila u rad novoizgrađenu fabriku za proizvodnju CO2. Investicija je vrijedna milion eura, a u fabrici će se godišnje proizvoditi 7.200 tona CO2, uglavnom za potrebe bh. industrije pića, prehrambene indrustrije te za ekološke svrhe. Također je planirano da određene količine CO2 iz fabrike u Sočkovcu budu otpremane za izvoz.

 Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilijevski kazao je da će nova fabrika snabdijevati mnoge velike indrustrijske proizvođače s obzirom na to da je do sada BiH morala uvoziti CO2. Ovaj prvi proizvodni i distributivni objekt Messera u Republici Srpskoj, kako je kazao, u skladu je sa strategijom kompanije i pokazuje opredjeljenost za dugoročno investiranje u BiH a u njemu će za početak biti uposleno do desetak osoba. Ernst Bode, glavni menadžer Messera za jugoistočnu Evropu, istaknuo je da Messer u BiH sa novom fabrikom u Sočkovcu i izgradnjom kisikane u Zenici, sada u BiH proizvodi sve tehničke plinove.

Novu fabriku zajedno sa čelnicima kompanije Messer svečano su pustili u rad premijer FBiH Nermin Nikšić, ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi RS-a Željko Kovačević i načelnik općine Petrovo Zoran Blagojević. Zajednički je ocijenjeno da će nova fabrika CO2 biti dobar podsticaj za daljnja ulaganja u općinu Petrovo i da će stvoriti preduvjete za razvoj mnogih industrijskih grana na tom području.

Premijer FBiH Nermin Nikšić tokom obraćanja istaknuo je da je zadovoljan što je strani kapital uložen u jedno industrijsko postrojenje a ne u neki tržni ili prodajni centar, te dodao da je riječ o projektu koji ima ekonomski značaj za BiH. Nikšić je također kazao da je izgradnja fabrike u Sočkovcu svijetao primjer međuentitetske saradnje i nastojanja vlada dva entiteta da rješavaju o stvarima bitnim za građane BiH. 

Otvaranju nove fabrike prisustvovali su predstavnici vlasti FBiH i RS-a te poslovni partneri Messera. Messer BH Gas je proglašen najvećim stranim investitorom u BiH za 2009. godinu od FIPA-e. Na tržištu BiH je prisutan od 1997. godine, a do danas su finansijska ulaganja u BiH premašila 40 miliona eura.

{!jomcomment}

 

{gallery}messerpetrovo{/gallery}

OBRAĆANJE VALENTINA ILIEVSKOG, DIREKTORA MESSER BH GASA U POVODU OTVARANJA
FABRIKE U SOČKOVCU

Poštovani mediji,

Pripalo mi je to zadovoljstvo da Vas mogu pozvati na svečano otvaranje našeg proizvodnog postrojenja u Sočkovcu kojim će kompanija Messer BH Gas pustiti u pogon fabriku CO2 u Bosni i Hercegovini.
Zadovoljstvo je tim veće jer će ova investicija omogućiti pozitivan bilans za BiH ne samo kad je riječ o ulaganju stranog kapitala u ovu zemlju i razvoja industrijske proizvodnje nego i na polju zapošljavanja mladih perspektivnih kadrova i kreiranja pozitivnog ambijenta za nova ulaganja. Messer BH Gas je kompanija koja je proglašena najvećim stranim investitorom u BiH za 2009. godinu od strane FIPA-e. Na tržištu BiH se nalazimo od 1997. godine i konstantno ulažemo kapital, tehnologiju i znanje u širenje razvojnog procesa u BiH. Do danas su naša financijska ulaganja u BiH premašila cifru od cca 40 miliona eura a u kompaniji je ukupno zaposleno preko 100 ljudi. Nakon našeg najvećeg investiranja 2009. godine od 20 miliona eura kada smo izgradili najmoderniju kisikanu u ovom dijelu Evrope, izgradnja fabrike CO2 manifestira našu riješenost da ovdje kreiramo stabilne temelje proizvodnje ali i izvoza. U ovu fabriku, u kojoj se vrši prefabrikacija gasovitog u tečni CO2, uloženo je ukupno milion eura i držimo da je ovo dugoročna investicija koja će dovesti do širenja proizvodnog tržišta i još većih ulaganja.

Također, otvaranjem ovog postrojenja Messer ispunjava svoju poslovnu strategiju do 2020. godine koja je zasnovana na širenju proizvodnih kapaciteta, ulaganju u know how tehnologiju i kreiranju uvjeta za povoljno poslovno djelovanje. Ovo je i prvi naš proizvodni i distributerski objekat u Republici Srpskoj čime umnožavamo našu prisutnost na investitorskom tržištu Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući poduzetnim lokalnim vlastima, posebno načelniku Opštine Petrovo g. Blagojeviću, uspjeli smo u veoma kratkom roku dobiti sve dozvole i saglasnost za gradnju ovog pogona. Naišli smo na dobru volju i riješenost da pojačamo poslovnu klimu u Republici Srpskoj, samim tim i cijeloj Bosni i Hercegovini. Također smo zahvalni i Općini Gračanica i načelniku g. Nusretu Hetiću kao i svima koji su nam omogućili da u rekornom roku otvorimo ovu fabriku.

Smatramo da su ovo projekti koji trebaju biti podržani od svih društvenih struktura jer unapređuju razvitak društva i optimiziraju ekonomsku sliku BiH. Do izgradnje ove fabrike, Bosna i Hercegovina je uvozila tečni CO2 iz drugih država. Sada će se ta slika promijeniti. Mi ćemo ovim plinom snabdjevati sve veće proizvođače industrije mineralnih voda i bezalkoholnih pića kao i industriju za otpadne vode. Tako ćemo u budućnosti participirati i u razvoju ekološkog sistema koristeći CO2 za pročišćavanje otpadnih voda, gdje se PH vrijednost neutralizira. Messer BH Gas će proizvoditi godišnje 7200 tona CO2. Vjerujemo da je to naš potencijal za eksport ali vjerujemo da smo i ovim ulaganjem podržali u našim mogućnostima nastojanja da BiH ide u korak s razvojem i modernim tehnologijama u svijetu. Hvala vam što u svojim medijima pratite poslovanje kompanije Messer i što zajedno kreiramo pozitivan ambijent za ekonomiju BiH.

Valentin Ilievski, generalni direktor
Messer BH Gasa

Messer u BiH dio je Messer Group GmbH, porodične kompanije sa sjedištem u Njemačkoj, koja je renomirani svjetski proizvođač industrijskih i medicinskih plinova, sa preko 5.000 zaposlenih, oko milijardu eura godišnjeg prihoda i više od 100 godina tradicije na tržištu plinova. Ova kompanija je još 1997. godine ušla na bosanskohercegovačko industrijsko tržište i udruživši svoje kapacitete sa domaćim kreirala je jednu modernu tehnološku bazu iz koje su nastala postrojenja za proizvodnju i distribuciju različitih industrijskih plinova. Tokom godina svog poslovanja u BiH, Messer je izrastao u modernu evropsku kompaniju i postao vodeći proizvođač i pouzdani snabdjevač kupaca industrijskim, prehrambenim, medicinskim i ostalim specijalnim plinovima.

U Bosni i Hercegovini djeluju tri društva:

- Messer BH Gas
- Messer Tehnoplin
- Messer Mostar Plin

ZENICA: NAJMODERNIJA KISIKANA U EVROPI

U 2009. godini MESSER je izgradio svoju prvu fabriku u BiH. Riječ je o postrojenju za razlaganje zraka koje se nalazi u Zenici koje je izgrađeno po najsavremenijim svjetskim metodama. U podizanje kisikane uloženo je 20 miliona eura i zaposleno na desetine radnika. Tehnologija koja se koristi u potpunosti je u skladu sa zaštitom životne sredine, nema nikakvih zagađenja niti štetnih utjecaja na okolinu.
Osnovna sirovina fabrike je zrak, a proizvodi su sastavni dijelovi zraka: kisik, argon i azot. Postrojenje za razlaganje zraka u koje je MESSER uložio veliki kapital predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u Bosni i Hercegovini u sferi industrijske proizvodnje.

NAŠI PROIZVODI PRIJATELJ SU VAŠEG ZDRAVLJA

Messer raspolaže vlastitom tehnologijom primjene plinova u oblastima prečišćavanja vode za piće i zamrzavanja i čuvanja hrane, u ribnjacima, kod gaziranja pića i pakovanja negaziranih tečnosti, u staklenicima, tretmanu otpadnih voda, zatim primjene kisika i azot suboksida u medicini, primjene gasova u metalurgiji, rezanju i zavarivanju, petrohemijskoj i hemijskoj industriji, reciklaži otpadnih materijala, itd.
Messer u Bosni i Hercegovini nudi svojim kupcima slijedeće plinove:
• Kisik
• Dušik
• Argon
• Vodik
• Helij
• Ugljendioksid
• Suhi led
• Dušični oksidul
• Acetilen
• Industrijske plinske smješe
• Specijalne i medicinske plinove i smješe
Messer u BiH garantira svojim kupcima punu tehničku i logističku podršku 24 sata dnevno, 365 dana godišnje.
Snabdjevanje se vrši zavisno od potrošnje u bocama, većim kontejnerima, cisternama ili postrojenjima na licu mjesta

Posljednje od

Povezani članci (by tag)