28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 17 Decembar 2011 13:20

Zeničanin optužen za ratne zločine Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Eniza Bašića (1971.), rođenog i nastanjenog u opštini Zenica, državljanina BiH, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz ovog tužilaštva.  Optuženi Bašić sumnjiči se da je za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba na području opštine Zenica, između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kršio odredbe člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.  Bašić je u pomenutom periodu bio pripadnik Armije RBiH, u svojstvu policajca Policijske stanice I - Stanice javne bezbjednosti Zenica.

U optužnici se navodi da je optuženi od 18. do 24. aprila 1993. godine, poslije izvršenog oružanog napada od Armije RBiH na mjesto Bilivode u opštini Zenica, koje je naseljeno isključivo stanovništvom hrvatske nacionalnosti, usljed kojeg su stanovnici mjesta Bilivode izbjegli u mjesta Vardište i Čajdraš, došao obučen u maskirnu uniformu naoružan automatskom puškom u mjesto Gornje Vardište pred jednu porodičnu kuću, gdje je, prijeteći da će pucati, pozvao dva civila hrvatske nacionalnosti da izađu iz kuće, a kada su oni izašli, on ih je nezakonito uhapsio i odveo do jedne raskrsnice na kojoj je bio punkt koji su držali mještani muslimanske nacionalnosti, gdje ih je ostavio.

Tijela ovih hrvatskih civila su 24. aprila 1993. godine bila pronađena zapaljena u jednoj vikendici u mjestu Bilivode.Optuženi Eniz Bašić tereti se da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
 Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Tužilaštvo BiH je u optužnici, također, stavilo prijedlog za vođenje postupka u Kantonalnom sudu u Zenici.

Čitano 5145 puta