Printaj ovu stranu
srijeda, 08 Februar 2012 16:02

Protest radnika 21.decembra

Tridesetak radnika Ugostiteljskog trgovačkog i turističkog društva „21. decembar“ d.o.o. Zenica u stečaju, održalo je danas jednosatne proteste ispred zgrade Vlade Zeničko- dobojskog kantona.Povod za okupljanje, po riječima Zijada Kovača, predsjednika Sindikata ovog preduzeća, jeste neriješen status društva te radnopravni status i loš materijalni položaj zaposlenih.

“Vlada ZDK-a je naš osnivač i ona treba poduzeti prve korake da se konačno sjedne s predstavnicima Elektroprivrede BiH i Rudnika mrkog uglja Zenica i riješi višegodišnja agonija preduzeća i radnika. Prije dvije godine s federalnim vlastima dogovoren je način našeg zbrinjavanja, ali nikada ništa nije urađeno. Agonija je nastavljena, 40-ak radnika nije osigurano, ne plaćaju se doprinosi, a plaće nismo dobili pet mjeseci“, kaže Kovač. Radnici „21. decembra“ tvrde da će bez obzira na hladno vrijeme, jednosatne proteste pred sjedištem ZDK-a nastaviti do 17. februara.

 

„Ukoliko se u roku od deset dana ne organizuje sastanak članova Vlade ZDK-a, predstavnika Elektroprivrede BiH, Rudnika mrkog uglja Zenica, stečajnog upravnika i predstavnika radnika, organizirat ćemo proteste ispred Vlade FBiH, a spremni smo i na blokadu hotela Rudar u kojem obavljamo djelatnost“, izjavio je Zijad Kovač, predsjednik Sindikata UTTD „21. decembar“.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)