18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Februar 2012 21:39

Cisco akademija i u Zenici

U Zenici je ovih dana počela sa radom Cisco akademija NET. Radi se o akademiji koja svojim polaznicima pruža usvajanje znanja i vještina iz oblasti računarskih mreža i komunikacionih tehnologija. Program obrazovanja kroz sistem Cisco akademija je pokrenut od strane internacionalne korporacije Cisco Systems sa sjedištem u SAD-u, koja se bavi proizvodnjom mrežnih uređaja pomoću kojih radi Internet. Smatra se da Cisco posjeduje oko 80 % svjetskog tržišta kada su u pitanju mrežni uređaji kao što su ruteri i svičevi, od kojih je sačinjen Internet i sve lokalne računarske mreže. U svijetu trenutno postoji oko 11.000 Cisco akademija sa skoro 2 miliona studenata. Zbog toga se smatra da je to najveći program obrazovanja na svjetskom nivou.

U svim Cisco akademijama nastava je unificirana, radi se po jedinstvenom programu, svi materijali su dostupni on-line sa servera Cisco korporacije u Americi. Isto tako, veoma važan akcenat se stavlja na praktičnu nastavu koja se izvodi na stvarnoj Cisco opremi. Tako svaki polaznik ima priliku da usvoji ne samo teoretska znanja o tome kako rade računarske mreže i Internet, već ima priliku i da ovlada praktičnim vještinama neophodnim za konfigurisanje, puštanje u rad i održavanje mrežne opreme. Nastava na CCNA programu (Cisco Certified Network Associate) traje ukupno četiri semestra, a izvodi se jednom sedmično u poslijepodnevnom terminu ili vikendom, tako da nastavi mogu prisustvovati i oni koji su već u radnom odnosu ili pohađaju neku drugu obrazovnu ustanovu. Bitno je naglasiti i to da se testovi i ispiti polažu isto tako putem Interneta sa servera u Americi, čime je otklonjena svaka mogućnost manipulacije rezultatima.

Cisco akademija NET je otvorena u sklopu Udruženja za promovisanje informatičke pismenosti NET. Njen voditelj i jedan od predavača je Afan Čečo, magistar elektrotehničkih nauka koji ima dugogodišnje iskustvo u nastavi na Cisco akademiji u sastavu Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Cisco akademija NET se nalazi na adresi Maršala Tita br. 48 u Zenici. Nastava počinje u martu 2012. godine, a predviđeno je da grupe budu do 10 polaznika kako bi se što kvalitetnije moglo raditi sa svim polaznicima. Za upis na Cisco akademiju se mogu prijaviti svi zainteresovani bez obzira na prethodno obrazovanje i godine starosti.

Dva uslova koja ipak moraju ispunjavati kandidati za upis su da imaju minimalno 16 godina i da imaju barem pasivno poznavanje engleskog jezika (čitanje materijala i ispunjavanje on-line testova).

Ukoliko ste zainteresovani za upis ili želite dodatne informacije, možete posjetiti web adresu www.netakademija.ba, kao i kontaktirati putem telefona 032 406 306, e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., ili kontakt forme

http://www.netakademija.ba/kontakt/ .

{!jomcomment}