19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 28 Februar 2012 02:46

Reforma porezne politike

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona priredila je prezentaciju dokumenta „Porezna reforma u funkciji investicija i zapošljavanja“. Dokument je autorsko djelo uposlenika Federalnog zavoda za programiranje razvoja, s direktorom Ljubišom Đapanom na čelu. „Dokumentom se želi postići radikalno rasterećenje privrede. Od porezne reforme imali bismo koristi svi, a krajnji cilj je stvaranje uslova za nove investicije, zapošljavanje i povećanje izvoza“, rekao je Đapan. Dokument „Porezna reforma u funkciji investicija i zapošljavanja“ predviđa dvije stope oporezivanja plaća, od 44 i 36 posto, što je manje nego do sada. 

 

„Očekivani manjak sredstava nadoknadio bi se uštedama u javnom sektoru. Predviđen je i novi porez, na nepokretnu imovinu, kao i povećanje akciza na cigarete i alkoholna pića. Planirane su i nove veće stope PDV-a ali u varijanti da izostanu efekti prethodno navedenih rješenja, pri čemu bi ostala mogućnost diferencirane stope PDV-a za namirnice“, tokom prezentacije istakao je Đapan.

Za implementaciju dokumenta kako se moglo zaključiti iz riječi učesnika prezentacije, a među njima su bili brojni privrednici i predstavnici vlasti ZDK-a, neophodna je jača politička volja. Predstavljanje porezne reforme najavljeno je i u drugim, većim gradovima u Federaciji BiH.