Printaj ovu stranu
četvrtak, 08 Mart 2012 23:18

Autoput: Banlozi - D.Gračanica

a1ogradaMinistar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i predstavnici kompanija Energoinvest Enes Čengić, Inoscae Carlos Sierra i TZI-Inžinjeringa Zoran Trbok potpisali su u Sarajevu Ugovor o izradi glavnog projekta za poddionicu Donja Gračanica-Banlozi na međunarodnom koridoru 5-C.

Poddionica Donja Gračanica-Banlozi dužine od 3,5 km nalazi se u sklopu obilaznice Zenica na međunarodnom cestovnom koridoru 5-C. Ukupna cijena Ugovora o izradi glavnog projekta s PDV-om iznosi 35.138.400 KM, dok se ukupna vrijednost radova na ovoj poddionici procjenjuje na 35 miliona eura.

Nakon potpisivanja Ugovora ministar Hadžić je razgovarao s predstavnicima bh. kompanija o mogućnostima angažiranja domaćih kompanija u projektima od državnog i međunarodnog značaja u BiH, kao i modalitetima podrške institucija BiH poslovanju domaćih kompanija u inostranstvu.

Predstavnici bh. kompanija su naglasili da bi formiranje agencije za garancije BiH osnažilo konkurentnost i olakšalo poslovanje domaćih kompanija u BiH i na stranim tržištima.

Kao jedan od konkretnih poteza institucija BiH u olakšavanju poslovanja domaćih firmi na inostranim tržištima, posebice u Africi, istaknuto je i članstvo BiH u Afričkoj razvojnoj banci (AfDB) čime bi se otvorio prostor za neometano poslovanje na ovom rastućem tržištu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)