18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Mart 2012 03:04

Posjeta Njemačkoj, Austriji...

prezentacijaU sklopu posjete delegacije Općine Zenica i Ze-Do Kantona Austriji i Njemačkoj, nakon obilaska deponije i uprave austrijske firme PORR u Beču, u četvrtak 1. marta 2012. godine, uslijedila je posjeta Toplani-Elektrani u Industrijskoj zoni Leuna kod Leipziga kojom upravlja i koju održava njemačka firma STEAG. Delegacija se na licu mjesta uvjerila u efikasnost upravljačkih mehanizama, nivo zaštite okoliša i način održavanja postrojenja koje sasvim nalikuje onome što će biti izgrađeno u Zenici.

Obilazak postrojenja ponudio je jedinstven uvid u mogućnosti kompanije STEAG koja se bavi operativnim upravljanjem elektranama-toplanama, u prvim mjesecima zapošljava svoje stručnjake, a s vremenom obučava lokalne kadrove koji postepeno preuzimaju poslove upravljanja i održavanja. To je i šansa za domaću stručnu radnu snagu da nakon svladavanja odgovarajuće obuke postane dio tima koji će raditi u TE-TO Zenica. Nakon boravka u Leipzigu, delegacija je nastavila put za Essen, sjedište firme Ferrostaal, glavnog izvođača radova na TE-TO Zenica. U petak, 02 marta 2012. godine član Izvršnog odbora Ferrostaala gosp. Kay Hanns Ewaldsen predstavio je globalne mogućnosti multinacionalne kompanije Ferrostaal, a gosp. Howard R. Barnes, generalni direktor TE-TO Trinidad, skoro identične elektrane-toplane onoj u Zenici, upoznao je delegaciju sa trenutnim stanjem projekta, prethodnim građevinskim radovima na licu mjesta, već potpisanim ugovorom o prodaji električne energije iz budućeg postrojenja i poodmaklim razgovorima sa bankama i kreditnim institucijama sa kojima će se dogovoriti aranžmani o finansiranju, navodi se u informaciji Općine Zenica.

 Razgovori su vođeni i o zvaničnom početku izgradnje postrojenja i prema predviđanjima, to će se desiti krajem proljeća ili početkom ljeta. U razgovorima su aktivno učestvovali i predstavnici KTG AG Lugano koji su posljednjih dana aktivno pregovarali o potpisivanju ugovora o snabdijevanju gasom, kao i zatvaranju finansijske konstrukcije gdje im je u pomoć pritekla i firma Ferrostaal koristeći postojeće veze sa prvoklasnim finansijskim institucijama u Evropi. Nakon prezentiranja napretka u projektu TE-TO Zenica, uprava firme STEAG predstavila je svoje kapacitete i prisutne upoznala sa mogućnostima zapošljavanja domaćeg stanovništva na poslovima upravljanja i održavanja. U subotu, 03. marta nastavljen je put za Graz, a sutradan je došlo i do susreta sa upravom austrijske firme Christof Group koja sa Ferrostaalom čini konzorcij zadužen za inžinjering i projektovanje uz još jednu njihovu prednost, a to je dobro poznavanje poslovnog okruženja na Balkanu i iskustvo koju firma ima sa ovdašnjim partnerskim firmama i organizacijama. Općenito, vijećnici Općine Zenica, Načelnik Općine Zenica i njegovi pomoćnici, kao i Ministar privrede Ze-Do Kantona imali su priliku dobiti sve informacije o firmama koje će u narednim godinama očito igrati vrlo značajnu ulogu u privrednom životu grada Zenice.