29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/blnet
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/blnet
srijeda, 25 Januar 2012 09:25

NET - privrednici i novinari

U okviru projekta "NET“ - Umrežavanje, obrazovanje i obuka komora u BiH“, koji sufinansira Evropska unija iz sredstava za pretpristupnu pomoć, Područna privredna komora Banja Luka organizirala je okrugli sto "Uloga medija u promociji privrede“. Učesnici okruglog stola bili su predstavnici medija, privrednih društava i komora u BiH.

Mediji imaju posebnu ulogu u praćenju privredne problematike i upoznavanju javnosti s privrednim aktuelnostima i uvjetima poslovanja. Njihova uloga u promociji privrede je od višestrukog značaja, iz tog razloga je saradnja medija, privrede i komore, kao asocijacije privrede, od ključnog značaja za promoviranje preduzetništva, vrijednosti domaće proizvodnje, pozicioniranja na međunarodnom tržištu i privlačenju stranih investicija. NET projekt implementira Područna privredna komora Banja Luka u saradnji s Privrednom komorom Flandrije VOKA, Privrednom komorom Federacije BiH, Privrednom komorom Republike Srpske, Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona i Područnom privrednom komorom Bijeljina, do juna 2013. godine.

 

Učesnici okruglog stola, predstavnici medija, privrednih društava, univerziteta, komora i privrede, su kroz konstruktivnu, stručnu i argumentovanu diskusiju analizirali stanje i došli do zaključaka u vidu smjernica za unapređenje saradnje medija, privrede i komora.

Uvodno izlaganje imali su Dragica Ristić, direktorica PK RS, Dalibor Drljača koji je predstavio projekat, te Vladimir Blagojević koji je u ime dvije entitetske komore govorio o značaju ove teme, te planiranim ciljevima projekta, kao i Alena Ahmetspahić - Fočo, koja je predstavila djelatnost Poslovnih novina - Privredne štampe.

Potom se razvila zanimljiva rasprava, kojoj su kao aktivni sudionici prisustvovali predstavnici pisanih i elektronskih medija iz cijele države. Između ostalih, o odnosu medija, privrede i komora govorili su i Siniša Vukelić, urednik portala Kapital, Aleksandra Vukašinović iz Ministarstva industrije RS, Mihajlo Vidić iz Privredne komore Bijeljina, profesor Miloš Šolaja sa FPN u Banjoj Luci, direktorica Marketinga Bobar radija i grupacije Daliborka Preradović, sarajevski novinar Hajdar Arifagić, te predsjednik Privredne komore Zeničko - dobojskog kantona Šefkija Botonjić.

Mogla se čuti i opravdana kritika vlasti, koja malo radi na olakšavanju rada privrednicima, te se često ogluši i na apele i zahtjeve privrednika, okupljene u komore. Konstatovano je da privrednici moraju biti otvoreniji za upite novinara i interes za sve aspekte njihovog poslovanja, te da bi komore i novinari zajedno trebali raditi na dodatnoj edukaciji i specijalizaciji novinara za domen biznis novinarstva. Naglašena je i potreba više pozitivnih priča iz privrede u domaćim medijima, koji bi dali potencijal i podršku za nove poslovne poteze. Uokviru NET projekta biće održano još nekoliko sličnih skupova, a više detalja o projektu moguće je dobiti na web adresi http://www.bl.komorars.ba/net

 

 

{!jomcomment}  

{gallery}blnet{/gallery}