28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Decembar 2014 18:00

Privrednici o investicijama

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona organizirala je poslovnu konferenciju  "Kako privući strane i ohrabriti domaće investitore za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu", na kojoj je učestvovalo više od stotinu poslovnih ljudi. 

 

Cilj konferencije je da se, u periodu aktuelnog konstituiranja izvršne i zakonodavane vlasti svih nivoa, još jednom ukaže na glavne prepreke u realizaciji većeg obima domaćih i stranih ulaganja u BiH te identifikacija glavnih ekonomskih i drugih mjera koje mogu doprinijeti većem ostvarenju održive ekonomije. Razgovarano je o reformama radnog zakonodavstva, fiskalnog sistema, sistema obrazovanja, podsticanja poljoprivredno-prehrambenog sektora i prevencije korupcije u javnim nabavkama. 

 

"Nedavno je bio Poslovni forum u Sarajevu, gdje je izneseno praktično pet najboljih elemenata koji se mogu ponuditi stranim investitorima, to su najniži PDV, najniža cijena električne energije, najniža cijena radne snage kada gledate s aspekta kvaliteta, najniži porezi na dobit, a ne plaćaju se porezi na dobit dividende. A zašto onda nemamo investitora u takvom ambijentu. Vlast je ta koja treba da stvori povoljan ambijent za privlačenje stranih investicija", kazao je na federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

 

Direktor kakanjske Cementare i predsjednik Vijeća stranih investitora BiH Branimir Muidža ukazao je na pojedine konkretne mjere i korake da bi se trend smanjenja stranih investicija zaustavio i krenulo ponovno s većim ulaganjima. "Da bi se u BiH obezbijedio kontinuirani rast i razvoj treba se promijeniti svijest i način razmišljanja. Potrebno je saslušati šta privreda govori, a mi privrednici trebamo se organizirati u ovakva udruženja i konkretnim prijedlozima ići ka vlastima u realizaciji naših interesa i ciljeva", istakao je Muidža. 

 

U radu poslovne konferencije sudjelovali su guverner Centralne banke Kemal Kozarić, profesor Ekonomskog fakulteta Fikret Čaušević, gradonačelnik Husejin Smajlović, premijer ZDK-a Munib Husejnagić, zatim Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica, Safudin Čengić, direktor Centrotransa, Miralem Galijašević, direktor Albe Zenica, Ismet Begić, vlasnik komanije Almy Zenica, univerzitetski profesori i brojni poslovni ljudi iz regije. Stavovi i zaključci s ove poslovne konferencije, kao kompetentan i jasan glas poslovne zajednice, treba da doprinesu prijeko potrebnom olakšanju i rasterećenju uvjeta privređivanja, kao osnovnom preduvjetu za veći obim domaćih i stranih ulaganja, ali i zaposlenosti.

20141216 101342