Printaj ovu stranu
utorak, 16 Decembar 2014 01:42

LEDA: Plastenička proizvodnja

Asocijacija za razvoj LEDA iz Zenice je u avgustu 2014. započela implementaciju projekta „Plastenička proizvodnja - generisanjem prihoda do oporavka od prirodne nepogode“ kojeg u okviru posebnog Fonda za pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine nastradalom od posjedica majskih poplava i klizišta, finansira Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.

 

Glavni cilj projekta je osposobiti korisnice, dakle nezaposlene žene, za samozapošljavanje u poljoprivredi i to stvaranjem prihoda u okviru vlastitog domaćinstva. U sklopu projekta je dodjeljeno 11 plastenika poduzetnicama sa područja mjesnih zajednica Nemilskog kraja, koji je posebno pogođen majskim elementarnim nepogodama. Projektom je planirano održavanje tri edukativne radionice iz oblasti plasteničke proizvodnje, od kojih su već održane dvije, a treća radionica će se, po planu, održati u martu mjesecu naredne godine.

 

Korisnice su  vrijedno zasijale prvi vlastiti proizvodni ciklus u plasteniku. Prvo branje  pojedinih zasada očekuje se već krajem ovog mjeseca. Sve aktivnosti se odvijaju uz kontinuirani stručni monitoring i savjetovanje agronoma. Iako  su elementarne nepogode nanijele znatne štete njihovim domaćinstvima, korisnice ovog projekta imaju optimistična očekivanja u pogledu budućnosti. Učešće u projektu i priliku koja im se pružila korisnice su prihvatile sa maksimalnim zalaganjem i odgovornošću, čime pokazuju da je  davanjem i minimalnog pozitivnog impulsa, u našim uslovima moguće društvo pokrenuti u pozitivnom smjeru.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)