29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 03 Decembar 2014 03:55

Plava voda ipak do Zenice

Regionalni vodovod Plava voda trebao bi dugoročno riješiti problem pitke vode u Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Busovači i Zenici. Ovaj višedecenijski san ljudi iz ovog kraja, uz očuvanje jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija Travnika, izvjesno je, bit će dosanjan.

 

 

"Ako akteri ostanu dosljedni svojim potpisima, do kraja sljedeće godine treba početi izgradnja. Preostalo je da se potpišu kreditna odobrenja ove nove, finansijske konstrukcije. Nakon toga može se ići odmah u početak eksproprijacije, a uporedo s tim i pripremama tenderske dokumentacije za projekat. Ona za ovako kompleksne projekte traje četiri do šest mjeseci. Imat ćemo na raspolaganju konsultantsku kuću koja će nam pomoći da se ta dokumentacija pripremi kvalitetno. Naravno, to će biti uz sugestije i konsultacije sa svim učesnicima - općinama, dva kantona i Fondom za zaštitu okoliša FBiH", kazao nam je Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik, dodavši kako su od federalnog Ministarstva prostornog uređenja dobili načelno odobrenje za građenje sa važnošću od pet godina, piše Oslobođenje.

 

Objasnio je kako se već dva puta mijenjala finansijska konstrukcija, da bi se olakšao povrat kredita za lokalno stanovništvo. S tim se izgubilo na vremenu, ali se dobilo na drugim stvarima, jer je povrat ovog kredita komforniji za stanovnike pomenutih općina. Travnik ne učestvuje u vraćanju sredstava na ovaj način, ali je olakšica za Novi Travnik, Vitez i Busovaču, te posebno Zenicu. Inače, radi se o prvom regionalnom (međukantonalnom) vodovodnom sistemu na ovom području, ali i Bosni i Hercegovini, a uspješna realizacija projekta moći će poslužiti kao model realizacije i drugih regionalnih projekata, kako iz oblasti vodosnabdijevanja, tako i iz oblasti vodoprivrede i zaštite okoliša.   

 

Specifičnost je i u tome što je Plava voda jedna od najljepših destinacija za odmor i šetnju u prirodi. Vrelo na kojem iz stijene izvire Plava voda svojom snagom daje poseban huk, a uz potok Hendek i rijeku Lašvu, u koju se on uliva nedaleko od ovoga mjesta, cijelo naselje dobilo ime Šumeće. Ovdje je sve u znaku vode, zelenila i sklada slike i zvuka. Mještanima vezirskog grada to je jedno od omiljenih mjesta.     

 

"Osiguran je tzv. ekološki minimum, tačnije količina vode koja mora da ostane u koritu da ne bi došlo do nepovoljnih ekoloških posljedica. To je količina vode koja u sušnom periodu mora da ostane u koritu, makar i nauštrb vodosnabdijevanja. Živimo u savremenom dobu u kojem postoje tehnički mehanizmi, tehničke komponente projekta, koje to mogu omogućiti na sofisticirane načine, kako se ne bi ugrozilo vodosnabdijevanje, a da istovremeno ostane dovoljna količina vode koja je potrebna. Govorim za sušne periode", istakao je Granić.   Javno preduzeće RV Plava voda osnovala su opštinska vijeća Travnika i Zenice još prije tri decenije, ali tek u posljednje tri godina počelo se intenzivnije raditi na projektu.

 

Projekat Plava voda jedan je od administrativno i tehnički najkompleksnijih, te novčano najvrednijih projekata ikad provedenih u srednjoj Bosni. Posebnu emotivnost stanovnici Travnika gaje prema lokalitetu izvorišta kao tradicionalnom, kulturološkom i turističkom brendu svog grada. Bitno je naglasiti da oni ne samo da Plavu vodu neće izgubiti nego će dobiti i druge "povlastice". Mještani Zenice dobit će konačno riješen problem snabdijevanja pitkom vodom za budućnost, baš kao i mještani Novog Travnika, Viteza i Busovače.

 

e-Kapija