18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 03 Decembar 2014 03:49

APF o privatizaciji preduzeća

Upravni odbor APF-a, usvajajući Izvještaj o aktivnostima APF-a za oktobar 2014. godine, posebnu pažnju obratio je na privatizacijske aktivnosti po pojedinim preduzećima.

 

Između ostalog, uočen je problem hipoteka koje su upisane na imovini mnogih firmi kao i prodaje putem Porezne uprave radi namirenja dužnih poreskih obaveza. "Ove prodaje nerijetko narušavaju cjelinu koja  se planira privatizirati, odnosno koje mogu biti zanimljive investitorima. Iz ugla procesa privatizacije jasno je da kupac želi kupiti imovinu koja nije opterećena. Rasprava je rezultirala zaključkom da se na ovu temu sačini informacija o firmama čija je imovina opterećena hipotekama kako bi se definirali prijedlozi prema nadležnim institucijama", navode iz Agencije za privatizaciju FBiH.

 

Pored toga, pozitivno je ocijenjena reakcija APF-a na donošenje Zakona o privatizaciji u Republici Srbiji, a Upravni odbor je informiran o aktivnostima APF-a kao i drugih institucija u BiH/FBiH s ciljem sprečavanja prodaje kapitala u preduzećima koja su osnovana na imovini preduzeća čije je sjedište u Federaciji BiH.