28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Novembar 2014 19:52

Zaustavljeno povećanje taksi

Na 22. sjednici vijeća općine Zenica, Udruženje poslodavaca Zenica je svojim dobro argumentiranim primjedbama koje su iznijeli njihovi predstavnici g-đa Alma Sofić i g-đa Aida Čolak, zaustavilo usvajanje Tarifnika o visini naknade za korištenje javnih površina. Tarifnik čije je usvajanje zaustavljeno, predvidio je astronomsko povećanje visine mjesečne naknade za korištenje javne površine.

 

Na taj način bi neki poslodavci koji drže kioske, ugostiteljske, trgovačke, zanatsko-uslužne djelatnosti, zimske bašte, ali i ostali poslodavci koji za svoju djelatnost koriste javne površine, de facto bili onemogućeni da se bave svojom djelatnošću. 

 

Važno je istaći da je stav Udruženja poslodavaca Zenica podržao veliki broj općinskih vijećnika, ali i načelnik općine Zenica, gdin Husejin Smajlović. Na taj način je zaustavljeno usvajanje pomenutog Tarifnika, dok je načelnik Smajlović predložio održavanje sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Zenica kako bi se pronašlo zajedničko rješenje ovog problema. 

 

Konačno rješenje treba da uvede red u oblasti naplate  i visine naknade za korištenje javnih površina. Trenutno postoji značajan broj onih koji koriste javne površine za svoju djelatnost, a ne plaćaju bilo kakvu naknadu za to, dok oni koji plaćaju redovno, ne mogu i ne smiju biti dodatno opterećeni do te mjere da njihova egzistencija i egzistencija njihovih uposlenika bude dovedena u pitanje.

 

Udruženje poslodavaca Zenica pozdravlja zaustavljanje usvajanja ovog Tarifnika, i spremno je sarađivati sa Općinskom administracijom na iznalaženju kvalitetnog rješenja kada je u pitanju određivanje visine naknade za korištenje javnih površina.  

 

Predsjednik Upravnog odbora  Udruženja poslodavaca Zenica

Mladen Perić, dipl. ecc

Povezani članci (by tag)