28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 16 Novembar 2014 01:49

Bh.maline u Danone hrani

„Kakvo je došlo vrijeme, lakše će biti izvesti domaće brandove nego ih prodati ovdje”   – Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo realizira izvoz 40 tona malina koje će se naći u dječijoj hrani poznatog francuskog branda Danone. Uzorci malina pristigli su u istraživački centar u Njemačku iz više zemalja svijeta, i jedino su Klasove maline zadovoljile najstrožije kritertije kvaliteta za dječiju hranu. Izvoz za Danone realiziran je preko njemačke firme Crop's.


Ovo je još jedan dokaz da su bosanskohercegovačke maline među najboljima na svijetu, te da bi proizvdnja i prerada malina i ostalog jagodičastog voća trebala zadobiti posebnu pažnju u razvoju cijele prehrambene industrije. Ujedno, sa dobijanjem ovakvih poslova na inostranim tržištima i saradnjom sa vodećim svjetskim kompanijama, Klas je primjer da domaći brandovi mogu biti bolji od žestoke konkurencije koja vlada na globalnim tržištima.

 

„Nije sve crno. I, nije istina da domaći brandovi nemaju šta ponuditi. Svaki dan bosanskohercegovački proizvođači dobijaju bitke na stranim tržištima u konkurenciji koja je žestoka, ali pravedna, što se ne može kazati sa sigurnošću za prilike koje vladaju na našem tržištu. Klas je dokaz, da kada se svi zajedno udružimo u nekom projektu, stavimo u prvi plan ono najbolje što imamo u BiH, unaprijedimo domaće resurse, i primijenimo naše znanje, uspjeh na korist svih onih koji su u tome lancu je zagarantovan“, kazao je tom prilikom Rusmir Hrvić, direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

 

Klas je ove godine otkupio 665 tona malina, te ostalog jagodičastog i šumskog voća od domaćih proizvođača, vrativši se uspješno u posao otkupa voća. Prije nekoliko dana realiziran je izvoz 50 tona malina i 10 tona šumskih borovnica na tursko tržište.

 

„Kako je došlo vrijeme, lakše će biti izvesti domaće brandove nego ih prodati ovdje. Ovo bi trebalo zvučati kao upozorenje svima nama. I, zaista ne znam šta bi trebalo više da se desi, pa da oni koji su odgovorni konačno zaštite domaće proizvođače“, završava Hrvić.

 

Kupuj domaće – gradi BiH!