19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Novembar 2014 03:34

Agencija za sigurnost hrane

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), na globalnom nivou godišnje propadne jedna trećina ukupno proizvedene hrane, a bez primjene hemijskih sredstava gubici bi bili daleko veći, kazao je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić, povodom informacija u vezi sa upotrebom i utjecajem na zdravlje aktivne tvari imazalil, čija je upotreba već decenijama dozvoljena u sredstvima za zaštitu bilja. 

 

Kako se navodi u današnjem saopćenju Agencije, fungicidi, za čiju se proizvodnju, između ostalih, koristi i aktivna tvar imazalil, su hemijski pripravci koji sadrže jednu ili više aktivnih tvari, a koriste se za učinkovitu zaštitu biljaka od gljivičnih i pseudogljivičnih uzročnika bolesti. 

 

Prvo fungicidno sredstvo, bordošku juhu, primjenio je Millardet 1882. godine i otad je korištenje fungicida u proizvodnji i čuvanju hrane neizbježno. Upotreba imazalila je dozvoljena u skladu sa važećim propisima, kako u BiH, tako i u zemljama okruženja i Evropske unije. Kada se pesticidi koriste u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom (GAP), maksimalno dozvoljene količine ostataka pesticida u hrani neće biti prekoračene. 

 

Imazalil se u zaštiti citrusa koristi kao zaštitno sredstvo protiv procesa truljenja, a maksimalna dozvoljena količina (MRL) za sve citruse iznosi pet mg/kg. Agencija raspolaže izvještajima o laboratorijskim analizama limuna prilikom uvoza u BiH na prisustvo aktivnih tvari, među kojima je imazalil, od 24.oktobra 2014. godine, kojima su utvrđene vrijednosti u skladu sa važećim propisima. Agencija za sigurnost hrane BiH svakodnevno prati stanje zdravstvene ispravnosti hrane, kao i najnovija naučna saznanja, te u saradnji sa nadležnim organima preduzima odgovarajuće mjere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača i neometanog funkcionisanja tržišta. 

       

S obzirom da naučno neosnovane i paušalne ocjene o pojedinim zaštitnim sredstvima koja se koriste u proizvodnji, preradi i skladištenju hrane mogu značajno utjecati na prehrambene navike potrošača, odnosno utjecati na unos potrebnih vitamina, minerala, bjelančevina i ugljikohidrata kroz određene vrste hrane, ovim putem iz Agencije apeluju na sve učesnike u sistemu sigurnosti hrane da vode računa o svim eventualnim posljedicama svojih javnih istupa.