18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Oktobar 2014 22:56

SSC takmičenje

Danas je u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zenici održano finale prvog studentskog takmičenja Student Strategic Competition. Studenti su radili na rješavanju stvarnih poslovnih slučajeva dvije domaće kompanije, AS Group Jelah i ITC d.o.o. Zenica. Osam timova je dobilo priliku da svoje strategije prezentira ispred komisije u čijem sastavu su bili menadžeri navedenih kompanija.

 

U konačnici, komisija je imala zadatak donijeti odluku o dva najbolja tima koja su radila na dva različita slučaja, te odluku o najboljem govorniku. Adis Hasaković, stručnjak za strateško komuniciranje i vlasnik agencije MCM, proglasio je Đenara Terzića za najboljeg govornika, te istakao da je konkurencija bila velika i mnogo studenata je ušlo u uži izbor ali, ipak, samo jedan je mogao biti najbolji.

 

Ziba Sivro, menadžerica računovodstva ITC d.o.o. Zenica u konsultaciji sa ostalim članovima žirija je donijela odluku da prvo mjesto pripadne timu “Presistence” koji su radili na studiji slučaja „Koncept prodaje poljoprivrednih proizvoda“.

 

Težak zadatak je pripao i AS Group Jelah jer bilo je ponuđeno mnogo kvalitetnih rješenja ali birao se samo jedan pobjednik. Predstavnici kompanije Armin Hrvić i Rusmir Hrvić su odlučili da prvo mjesto osvoji ekipa koja nosi naziv “HM”. Priredili su iznenađenje za studente, te za drugoplasitrani tim “Dreamland” i trećeplasirani tim “Brainiacs”  osigurali utješne novčane nagrade.

 

„Prije svega želim pomenuti odličan citat, izvora ne mogu se sjetiti, a to je zapravo da teorija bez prakse ne predstavlja ništa, a praksa bez teorije je opasna. U koordinaciji sa mojim kolegicama, prije svega prijateljicama Irmom Omerović i Almom Bajramović došle smo na ideju da pokrenemo ovo takmičenje te ponudimo studentima priliku da iskoriste svoje teorijsko znanje u praksi. Zaista sam pozitivno iznenađena rješenjima naših studenata te angažmanom naše Uprave da se ova ideja implementira u djelo, posebno profesorice Dijane Husaković. Zaista, danas smo imali priliku učiti jedni od drugih, te staviti akcenat na bitnost saradnje fakulteta i naših domaćih preduzeća. Moram napomenuti da najveće zasluge dugujemo predstavnicima kompanija AS Group Jelah i ITC d.o.o. Zenice jer bez njihovog pozitivnog odogovora na prijedlog ideje i angažmana ne bi uspjeli implementirati sve osmišljene aktivnosti u djelo. Pobjednicima čestitam i neka im ovo bude samo jedan u nizu od uspjeha u njihovim životima.“- izjavila je koordinatorica takmičenja Zerina Muco

 

Ovo takmičenje podržale su kompanije Sol Azur, GOG računari, Prevent, Almy d.o.o i TAPAS Zenica. Predstavnici navedenih preduzeća su istakli da bi voljeli u narednom periodu nastaviti saradnju te podržati ovo takmičenje i stvoriti od njega prepoznatljiv brend zajedno sa domaćim brendovima navedenih kompanija.

 

(studentski magazin sigma.ba)